Chronisch ziek. Hoe ga je daar mentaal mee om

post afbeelding

Chronisch ziek zijn is niet makkelijk en al helemaal niet als het een onzichtbare ziekte betreft. Zo heb ik zelf de ziekte van Lyme. Van binnen ben ik behoorlijk ziek en van buiten is vrij weinig tot niets te zien. Daarom lopen mensen zoals ik vaak tegen problemen aan die er mentaal behoorlijk in kunnen hakken.

In dit artikel geef ik tips vanuit mijn eigen ervaringen hoe ik zelf uit het dal van onbegrip en onzekerheid ben geklommen.

Gun jezelf de tijd om te verwerken

Het krijgen van een diagnose kan zich als donderslag bij heldere hemel aandienen. Toen ik mijn diagnose kreeg, viel alles op zijn plek. Mijn eerste gevoel was opluchting na alle muren waar ik tegenaan was gelopen. Ik heb namelijk al flink wat misdiagnoses gehad voordat ik uiteindelijk de juiste kreeg. Na het gevoel van opluchting, volgt er een gevoel van angst en boosheid. Al die plannen die je gemaakt had.

Tot de diagnose toch nog dat stukje hoop dat het vanzelf wel weer over zou gaan. Helaas.. als een arts zegt ‘Je bent chronisch en invaliderend ziek’ komt dat erg hard aan. Als iets definitiefs. Wat mij daarin heel erg geholpen heeft is door te praten en ook mijzelf de tijd te gunnen om het op die manier te verwerken. Een chronische ziekte verandert je leven drastisch. Zeker als je jong en actief bent en altijd al een doorzetter bent geweest. Laat je tranen er zijn, want het is niet niks en geloof me, huilen lucht op!

Aanvaard hulp

Ken je dat? Het liefst doe je alles alleen, want hulp vragen? Nee, dat is alleen maar lastig voor de ander en ik ben toch nog niet afgeschreven? Toch heb ik gemerkt dat anderen heel graag helpen en dat het mij ook zeker helpt in periodes dat ik zieker ben. Ik waardeer dat ook enorm en wat dat betreft mag ik blij zijn met het mega netwerk om me heen!

En als ik het wel moeilijk vind om hulp te aanvaarden, denk ik bij mijzelf ‘Wat zou ik er zelf van vinden als iemand anders mij om hulp vroeg?’. Ik zou het zeker niet lastig vinden en zelfs heel fijn dat iemand me zo vertrouwt dat ze mij om hulp durft te vragen. Het grote voordeel is dat jij wat energie overhoudt en je kunt focussen op andere dingen, zodat ook jij een betekenisvol leven kunt leiden.

Accepteer je beperkingen en stel je plannen bij

Studeren aan de universiteit en de hele wereld rondreizen. Het waren ooit doelen die ik voor ogen had en waar ik al hard naar op weg was. Flink studeren en werken om geld te sparen. Toen ik ziek werd, kwamen deze dromen helaas in het geding. Als je jezelf de tijd gegeven hebt om te accepteren dat je ziek bent, komt het moment dat je plannen gaat bijstellen.

Denk hierbij niet aan alles wat je niet meer kunt, maar aan wat je nog wel kunt! En dat zijn zoveel dingen, al zijn het misschien niet de dingen die je voor ogen had. Zo doe ik nu vrijwilligerswerk als bemiddelaar. En hoewel ik niet als psycholoog tegenover een cliënt zit, help ik wel mensen en dat geeft voldoening en wat het belangrijkste is, het is haalbaar.

Dealen met onbegrip

Ik denk dat elke vrouw met een chronische ziekte wel eens met onbegrip in aanraking is gekomen. Het is voor een ander dan ook moeilijk om te zien dat je ziek bent, tenzij je natuurlijk een gebroken been hebt of een andere zichtbare ziekte. Daar ben ik me steeds meer bewust van geworden. Een ander voelt niet wat jij voelt. Gelukkig maar, denk ik dan altijd maar. Soms doet het wel eens pijn als mensen denken dat je je aanstelt of dat je best dat baantje zou kunnen doen.

Goedbedoelde adviezen, ook zo’n dooddoener. Blijf vriendelijk, maar assertief. Vertel wat jouw beperkingen zijn zonder je te verantwoorden. Jij bent namelijk ziek en dat is nou eenmaal zo. Ook is het moeilijk als artsen niet met je mee willen denken of je in een hokje stoppen. Daar heb ik veelvuldig mee te maken gehad. Het komt vooral vaak voor dat je klachten als psychisch worden aangemerkt, terwijl je een lichamelijke ziekte hebt waarvan de oorzaak enorm moeilijk te vinden is, zoals bij Lyme. Dat doet pijn, maar ik adviseer je om in jezelf te blijven geloven. Jij voelt wat je voelt. Sta open voor suggesties, maar blijf daarbij vooral je hersenen gebruiken!

Maak nieuwe herinneringen

Als ik denk aan later, wil ik op dat moment niet terugkijken op alleen het ziek zijn. Ik wil leuke herinneringen maken. En daarvoor moet ik soms offers maken. Want die leuke dag of dat leuke uitje wil er nogal eens voor zorgen dat ik de dag (of week) erna nog flink wat klachten heb. Calculeer dat ook in voor jezelf. Maar laat je niet weerhouden door die dagen.

Geniet van het moment. Geniet dat je leuke mensen om je heen hebt en dat het mooi weer is of dat je op een goede dag eens heerlijk naar het strand kunt! Voor iedereen liggen de grenzen anders qua belastbaarheid, maar ik zou zeggen, probeer vooral te genieten. En denk aan de latere jij, die wil toch vooral terugdenken aan de mooie tijd die het ook was, naast het ziek zijn?

De ene dag is de andere niet

Een slechte dag hebben we allemaal wel eens, maar als je chronisch ziek bent zijn dat er vaak meer dan minder. Toch bekijk en leef ik mijn leven echt met de dag, want als ik vandaag een slechte dag heb, kan het morgen toch weer een stuk beter zijn! Dit heb ik geleerd door mij ervan bewust te zijn en radicaal te accepteren.

Het is een mentaal trucje die je, als je het toepast, echt meer rust kan geven en een depressie kan voorkomen. Op dagen dat het slecht gaat, accepteer ik dat en neem ik mijn rust. Op dagen dat het wel goed gaat, probeer ik gedoseerd wat dingen te doen.

Praten over wat de ziekte met je doet

Als je er niet uitkomt met bovenstaande tips is het absoluut geen schande om hierbij hulp te zoeken. Soms heb je nou eenmaal niemand die je echt begrijpt of die achter jou staat. Dan kan een psycholoog je heel goed op weg helpen bij het accepteren en omgaan met je ziekte. En dat is niets om je voor te schamen. Een chronische ziekte is namelijk nogal wat.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Alles over anorexia nervosa

Door Redactie GezondTotaal

Mijn beperkingen met chronische huidziekte HS

Door Gast Blogger

Chronisch ziek zijn en relaties, hoe zit dat?

Door Simone Cober

Ik ben zooo moe, zal ik me ziek melden?

Door Wouter Vrooland

Reageer op dit bericht

 1. Hele goede tips. Helder en duidelijk artikel. Ik loop op dit moment bij een psycholoog vanwege angstklachten, maar ik ben ook chronisch ziek en heb daar heel veel moeite mee. Weet je dat het al die tijd nog niet in me opgekomen is om daar ook eens over te praten? Gek…. Ga ik meteen doen de volgende keer.

  Marion 11-06-2015 13:31
 2. Lieve Marion, Wat goed dat je voor jezelf weer een aanknopingspunt hebt gevonden om aan te werken. Het is ook niet niks om chronisch ziek te zijn. Dat is een heel proces van accepteren, hoop, weer opnieuw accepteren en zo maar door. Het is zeker niet makkelijk om daarmee om te gaan. Succes en heel veel sterkte!

  Simone 13-06-2015 23:59
 3. Mooi beschreven! Mocht je het fijn vinden om onder lotgenoten te zijn, kijk dan eens op justliveblog.nl.

  groetjes
  maruschka

  maruschka 26-07-2015 07:19
 4. “Ik denk dat elke vrouw met een chronische ziekte wel eens met onbegrip in aanraking is gekomen.” Mannen met een chronische ziekte krijgen ook te maken met onbegrip. (Had je niet verwacht, he?)

  Tim 27-07-2015 12:29
 5. Bedankt Maruschka voor je reactie! Ik heb jullie site bekeken en ziet er erg inspirerend en gaaf uit! 😀

  Tim. Inderdaad, je hebt gelijk! Ik heb het artikel vanuit mijn eigen referentiekader beschreven, maar uiteraard zijn er ook ontzettend veel mannen die ook met diezelfde onbegrip in aanraking zijn gekomen! Rot is dat he!

  Simone 12-08-2015 14:12
 6. Wat een fijne tips. Leven met een chronische ziekte (in mijn geval coeliakie en chronische vermoeidheid) blijft lastig. Vooral accepteren dat je je dromen niet waar kan maken is moeilijk voor mij. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes in het leven en daarover probeer ik ook zo veel mogelijk te bloggen.

  Tiffany 15-10-2015 17:38
 7. Beste Tiffany. Bedankt voor je reactie! Het denken aan de positieve kleine dingen is ook heel erg belangrijk! Knap dat je dat al doet 🙂 Dat maakt ook dat je er iets makkelijker mee om kunt gaan. En het is een proces. Een stuk acceptatie en je leven opnieuw indelen volgens nieuwe mogelijkheden. Want ook die komen er! Sterkte met alles! En je bent goed bezig hoor 🙂

  Simone 15-10-2015 19:43
 8. Goede tips. Ik zelf krijg ook vaak onbegrip over mijn beperking, ik ben niet ziek zoals jij maar ik heb een verstandelijke beperking en autisme, mijn beperking is ontzichtbaar en altijd krijg ik te horen, stel je eens niet zo aan yoni en doe wat meer je best, terwijl ik sommige dingen gewoon niet begrijp of kan, Ik moet me altijd bewijzen bij andere mensen en dat is heel vervelend! Ik blog over mijn beperkingen en waar ik tegenaan loop , je mag altijd een kijkje nemen? xYoni veel sucses met dit gewelige blog!

  yoni van ekkendonk 30-10-2015 18:18
 9. Mooi weergegeven!
  Wij wijzen graag op de verblijfsmogelijkheden van Stichting Gasterij In de boomgaard. Zorgen voor jezelf is een belangrijk onderdeel. Je kunt op ons erf tegen een minimale vergoeding even op adem komen in een mooie omgeving. http://www.gasterijindeboomgaard.nl
  Van harte welkom.

  Stichting Gasterij In de boomgaard 14-01-2018 11:27

Reacties zijn gesloten.