Chronisch ziek zijn en relaties, hoe zit dat?

post afbeelding

Als je chronisch ziek bent, betekent dit dat je ‘voortdurend’ ziek bent. Soms is het erg lastig voor een ander om dit te begrijpen. Ik kan het ze ook niet kwalijk nemen. Als zij zich ziek voelen, blijft het vaak bij een griepje. Na een paar dagen kommer en kwel is het weer voorbij om vervolgens het leven weer te kunnen oppakken.

Helaas werkt dat bij ons, chronisch zieke mensen, iets anders. Daarover gaat mijn blog.

Vriendinnen komen vaak naar mij

Als je 27 bent, zou je in de bloei van je leven moeten zijn. De weekenden zouden vol sociale activiteiten moeten zijn, tenminste zoals ik het graag zou zien. Als ik met mijn vriendinnen afspreek, komen ze vaak naar mij. Ze begrijpen gelukkig goed dat ik ziek ben (ziekte van Lyme).

Teleurstelling

Toch is er ook wel eens teleurstelling als ik niet kan, omdat iemand zich er toch op verheugd heeft. Dat is logisch en een compliment. Het is menselijk en ze zien me graag. Maar toch doet zoiets pijn, want het is onmacht, geen onwil.

Je partner wordt mantelzorger

Op je relatie heeft het chronisch ziek zijn ook een behoorlijke impact. Je partner wordt onbedoeld snel mantelzorger. Iets wat heel erg zwaar kan zijn. In ons geval probeer ik te doen wat ik kan en weet ik dat ik hulp kan vragen. Verder ben ik ondernemender dan mijn partner, dus daar heb ik geluk mee. Het kan zomaar zijn dat je als chronisch zieke een partner hebt die de hort op wil en dan kan het erg eenzaam worden. Daar heb ik gelukkig geen ervaring mee.

Je partner loslaten

Wat ik altijd doe bij leuke uitjes, ook al kan ik niet mee, is het hem gunnen. Je partner heeft het soms ook even nodig om zijn eigen dingen te doen, het zorgen los te laten en eventjes te kunnen opladen. En daar krijg je zoveel liefde voor terug, dat ik die paar uurtjes alleen ook wel weer doorkom.

Intiem contact

Ook het intieme contact is soms een lastig onderwerp. Als je altijd pijn hebt, je moe voelt en al moeilijk de dag doorkomt, is het hebben van intiem contact een uitdaging. Toch is intimiteit niet onmogelijk en ik heb geleerd er vooral veel over te praten en we zijn hier wederzijds open over. En daarnaast zijn er meerdere manieren om je liefde te uiten.

Je leert wie je echte vrienden zijn

En hoe cliché het ook is, het is wel waar. Als je zelf ziek bent of in een moeilijke situatie zit, leer je wie je echte vrienden zijn. Ik heb door mijn ziekte veel vriendinnen verloren. Ik heb daar lange tijd echt veel verdriet van gehad, maar achteraf ben ik misschien ook maar dankbaar. De vriendinnen die ik nu heb, staat net zo klaar voor mij als ik voor hen, want ondanks mijn ziekte, heb ik nog een hoop liefde, interesse en steun te bieden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Vrouwen met (meer) zin in seks

Door Yvonne van Baardwijk

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Hoe vergeet je je ex?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht