Chronische Pijn: tijd voor bewustwording!

post afbeelding

Ondanks dat 1 op de 5 Nederlanders aan chronische pijn lijdt, weet amper 16 procent van de Nederlandse bevolking wat chronische pijn is. Om dit probleem aan te kaarten organiseren verschillende Nederlandse ziekenhuizen in samenwerking met onder andere een aantal verenigingen, de week van de chronische pijn.

Voorlichting geven

Het doel van deze week is voorlichting geven over de symptomen en behandelingen van chronische pijn. In de week van de chronische pijn vinden er workshops en voorlichtingssessies over chronische pijn plaats in de deelnemende ziekenhuizen. Zo kunnen huidige patiënten en mensen die vermoeden dat ze last hebben van chronische pijn meer leren over deze aandoening en de mogelijke behandelingen.

Onnodig lijden

Dr. Harold Nijhuis, pijnspecialist in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en landelijke ambassadeur voor de week van de chronische pijn, vindt het belangrijk om Nederlanders voor te lichten over chronische pijn: “We weten dat patiënten vaak jaren wachten voor ze gediagnostiseerd worden met chronische pijn. Het kan dus zijn dat een groot aantal mensen op dit moment onnodig lijdt of verkeerde behandelingen krijgt, wat vaak voor meer problemen zorgt en een juiste diagnose moeilijker maakt. De Week van de Chronische Pijn is een belangrijke stap vooruit in de voorlichting van Nederlanders over chronische pijn en zal ervoor zorgen dat we patiënten sneller kunnen diagnosticeren en helpen om te gaan met hun pijn.”

Wat is chronische pijn?

Chronische pijn is een aandoening waarbij pijnsymptomen langer dan drie maanden blijven aanhouden terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. Dit soort pijn is vaak zowel fysiek als emotioneel afmattend en gaat in sommige gevallen zelfs nooit weg. De aandoening kan veroorzaakt worden door schade aan zenuwbanen via een trauma of eenvoudige chirurgische ingrepen. Chronische pijn heeft een grote impact op de algemene levenskwaliteit en maakt gewone dagelijkse activiteiten in het werk- en familieleven soms onmogelijk. Patiënten krijgen vaak pas na lange tijd de diagnose chronische pijn omdat de algemene kennis over de aandoening nog te laag is.

Verkeerd beeld van chronische pijn

Deze beperkte kennis vertaalt zich in hoe de Nederlanders denken over chronische pijn. Een onderzoek dat in 2014 uitgevoerd werd, toont aan dat slechts 1 op 6 Nederlanders weet wat chronische pijn is. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking (24%) denkt zelfs dat chronische pijn een mentale aandoening is.

Informatieve workshops

De week van de chronische pijn is van 23 november tot en met 2 december 2015. Voor de organisatie van deze week werken meerdere ziekenhuizen samen met de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN), de Vereniging voor Neuromodulatie Nederland (VvNN) en een internationaal producent van medische apparatuur (St. Jude Medical). Speciale informatieve en voorlichtende workshops helpen de patiënten bij het vinden van een geschikte behandeling.

Ervaring delen

“Tijdens deze sessies werken we met chronische pijn patiënten die hun verhalen zullen delen om mensen te laten begrijpen wat de impact is van chronische pijn en hoe lang het kan duren om juist gediagnosticeerd te worden”, zegt Hilda Geysendorpher, bestuurslid bij de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN). “Een terugkerend thema in alle patiëntverhalen is hoe lang het wel niet duurde om de juiste behandeling te vinden, voornamelijk omdat de algemene kennis zo laag is. We hopen dat de week van de chronische pijn patiënten zal helpen om de juiste oplossing te vinden voor het omgaan met hun pijn.”

Te weinig kennis

Frank Huygen, voorzitter van de Vereniging voor Neuromodulatie Nederland: “Ook wij zien dat patiënten vaak jarenlang rondlopen met pijn die hun hele leven beïnvloedt, mede vanwege het feit dat er over het algemeen te weinig kennis is over chronische pijn. Wij vinden dat iedere patiënt recht heeft op de juiste behandeling en snel geholpen moet worden. Daarom staan wij ook achter de week van de chronische pijn. Nederlanders voorlichten over de symptomen en behandelingen van chronische pijn draagt bij aan de optimalisatie van het behandelingstraject van deze aandoening”.

Overzicht data evenementen

Tijdens de week van de chronische pijn vinden evenementen plaats in de volgende ziekenhuizen:
St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein – 24 november 2015
Diakonessenhuis Zeist – 23 november 2015
Bravis Ziekenhuis Roosendaal – 26 november 2015
Erasmus MC Rotterdam – 1 december 2015
Rijnstate Velp – 2 december 2015
Albert Schweitzer Ziekenhuis Sliedrecht – 2 december 2015

Over Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie

De Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie (PVNN) is ruim 15 jaar geleden opgericht met als hoofddoel meer bekendheid te geven in de breedste zin van het woord aan behandeling met neurostimulatie. Tevens stelt zij zich ten doel om zich op diverse manieren te manifesteren voor mensen die behandeld worden met, of informatie willen over, neurostimulatie bij incontinentie of chronische pijn. Bezoek hier de site van de PVVN voor meer informatie.

Over de Vereniging voor Neuromodulatie Nederland

De Vereniging voor Neuromodulatie Nederland (NvNN) is een multidisciplinaire vereniging, die zich inzet voor het waarborgen van kwaliteit van zorg rondom neuromodulatie in Nederland. Check hier de site van de VvNN


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Pijn als relatie tussen lichaam en geest

Door Ires Libert

Pijn bij het vrijen

Door Astrid Kremers

Rugpijn als waarschuwingssignaal

Door Corrie Wierda

Overal last van

Door Kitty Atsma-Ansems

Reageer op dit bericht