Cola tegen misselijkheid; feit of fabel?

post afbeelding

Iedereen kent wel dat gevoel van misselijkheid en wil er dan zo snel mogelijk weer van af. Er zijn vele huismiddeltjes en een van de bekendste daarvan is cola. Maar cola tegen misselijkheid, helpt dat echt?

Cola tegen misselijkheid

Als je op internet kijkt, zal je heel vaak lezen dat cola als een natuurlijk middel helpt wanneer je misselijk bent. Ook wordt cola aangeraden bij overgeven, om de gevolgen van misselijkheid door alcohol te verhelpen en nog veel meer zaken. Waarom helpt cola tegen misselijkheid? Is cola goed voor de maag? Die informatie wordt meestal niet vermeld. Het zou de maag moeten kalmeren en daardoor zo goed werken bij allerlei lichamelijke ongemakken. Opvallend is ook dat de adviezen om cola te gebruiken als huismiddel vaak tegenstrijdig zijn wat betreft de wijze waarop dit het beste kan gebeuren. Waar het ene advies zegt dat cola zonder prik en op kamertemperatuur moet worden gebruik, spreekt een ander voor dezelfde kwaal over ijskoude cola met prik. Ook de manier waarop je het moet drinken, wordt regelmatig verschillend aanbevolen. Waar de één zweert bij het drinken uit een blikje, noemt de ander kleine slokjes uit een glas, terwijl ook een aantal eetlepels als methode van toediening niet ongebruikelijk zijn.

Het wetenschappelijke bewijs

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola tegen misselijkheid helpt en tijdens onderzoeken is dat ook niet gebleken. En hoewel de formule voor de echte cola natuurlijk geheim is, zitten er ook geen ingrediënten in cola die een werking hebben die de maag zouden kunnen kalmeren. Toch is erg dergelijk advies uit oma’s tijd meestal wel gebaseerd op waarnemingen gedurende een lange periode. Zo kan cola tegen maagpijn zijn ingezet opdat het wel degelijk maagstenen kan helpen oplossen. Daarbij maakt het beslist niet uit of de cola zonder prik is en ook de temperatuur en de wijze waarop je het drinkt doet er niet toe. De ingrediënten in de cola doen gewoon het werk als die in de maag terecht komen.

Cola helpt tegen misselijkheid; feit of fabel

Waarom helpt cola dan tegen misselijkheid?

Misschien heb je het zelf wel een keer geprobeerd als natuurlijk middel omdat je zo snel mogelijk af wilde van die vervelende misselijkheid of om misselijkheid door alcohol te verhelpen. De experts denken dan dat het psychologische aspect gaat meespelen. Als je maar voldoende overtuigd bent van de werking kan een dergelijk product wel degelijk helpen.

Welke middelen kalmeren de maag echt?

Hoewel er nog maar weinig bekend is hoe misselijkheid ontstaat en waarom het lichaam op deze manier reageert, weet men wel dat het ‘kalmeren’ van de maag helpt op de gevolgen van misselijkheid te bestrijden. Gember is een middel waarvan wel wetenschappelijk is vastgesteld dat het de maag tot rust brengt. Ben jij dus misselijk dan kan je beter een kopje gemberthee proberen dan een glas cola met of zonder prik.

Als je dronken bent geworden en de misselijkheid door alcohol zoveel mogelijk wilt voorkomen, is het een goed idee om wat droog brood te eten. Het brood verstoort de maag niet, maar de alcohol zal sneller worden afgebroken als je spijsvertering op gang wordt gebracht.

Lees ook: Hoe gezond zijn rode bessen?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Vijf apps voor minder stress

Door Redactie

Waar moeten goede mondkapjes aan voldoen?

Door Redactie

Burn-out klachten hoger door corona crisis: hoe kun je dit zelf tegengaan?

Door Redactie

Vijf manieren om te ontspannen

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht