conclusie boekrecensie: natuurlijk eten niet saai

post afbeelding

Het kookboek ‘Natuurlijk Lekker Basiskookboek’ bevat van veel basisrecepten zonder suiker, lactose en kunstmatige ingrediënten en zelfs vrij van gluten. Voor iedereen die terug wil naar de basis van ons eten of dat vanwege een dieet moet. Hier lees je de review van Karin.

Eindelijk: veel achtergrondinformatie

Dit kookboek van Monique van der Vloed kenmerkt zich door veel tekst. Het voorwoord beslaat vijf volgeschreven pagina’s. Daarna volgen direct nog negen volle pagina’s die de basis uitleggen van het boek. Het boek is bijna A4-formaat dus het is echt flink wat stof. Eindelijk! Zou ik haast uit willen roepen. Want achtergrondinformatie voor iemand die zoals ik zelf niet volledig biologisch eet is wel fijn.

Redenen om volledig biologisch te eten en eten vanaf de basis zelf te koken zijn:

  • het mijden van E-nummers
  • een gezonder eetpatroon
  • het minder belasten van het milieu

Citaat uit het boek

“Biologische (natuur)voeding bevat geen chemische bestrijdingsmiddelen en wordt vervaardigd van natuurlijke, onbewerkte, pure grondstoffen. Biologische groenten en fruit wordt ook verbouwd op zuivere grond. Door de verontreiniging van de aarde is alles uiteraard minder zuiver, maar de biologische producten garanderen je wel het hoogst haalbare in pure voeding. Dit maakt alles ook smaakvoller en gezonder.”

Kritische noot

Monique houdt ook een uitgebreid pleidooi voor vegetarisme, in het boek staat dan ook geen enkel recept met vlees. Prima, maar dat had best even op de omslag vermeld mogen worden. Tegenwoordig trekt dat waarschijnlijk juist lezers aan, zeker de mensen die al een beetje met natuurlijker eten bezig zijn.

Eet gerust ontbijtkoek, bagels en zo

Een verademing blijkt het eerste hoofdstuk te zijn: ontbijt en lunch met allerlei gezondere natuurlijkere varianten van producten die je eigenlijk van je ontbijtlijstje af had willen strepen. Je kunt dus wel ontbijten met ontbijtkoek, bagels en cruesli als je de juiste variant maar eet!
Monique laat ook allerlei recepten zien voor beleg voor je zelfgebakken gezonde glutevrije brood. Daar zit ook sandwichspread bij en pindakaas en jam zonder suiker. Leuk!

Bijzonder ook want voor ik dit boek las was ik mij er eigenlijk niet zo bewust van dat ik voor mijn ontbijt wel allerlei kant-en-klaar producten gebruik, terwijl ik mijn avondeten zonder pakjes en zakjes maak.

Glutenvrij: recept dat geen dieet is

Hetzelfde geldt ook voor hoofdstuk 2, 3 en 4. Vol glutenvrije broden, snacks, koekjes en taart. Dit moet een verademing zijn voor iedereen die graag glutenvrij eet, een boek dat niet als dieet is geschreven niet als moeten maar als mogen.

Bijzondere maaltijden

De basisrecepten voor de warme maaltijd in dit boek lijken minder verrassend totdat je ziet dat de gehaktballen zonder vlees zijn gemaakt maar met nori, boekweit, havermelk, eieren en groenten. En zo kan ik nog wel even doorgaan met ‘vreemde’ voorbeelden.

Natuurlijk eten niet saai

‘Natuurlijk Lekker Basiskookboek’ is een kookboek voor iedereen die bewuster wil eten. Of je nu volledig naar een natuurlijkere en milieuvriendelijke levensstijl toe wil of die richting eens voorzichtig wel aftasten. Monique van der Vloed laat zien dat natuurlijk eten niet saai hoeft te zijn, het biedt juist een uitbreiding van je smaken aan.

Bekijk hier het boek bij de uitgeverij.

en hier bij bol.com


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Voedingstrends of je nuchtere verstand gebruiken?

Door Jolanda Hamers

De zin en onzin van diëten

Door Vera Wisse

Je lichaam heeft bijzonder aanpassingsvermogen

Door Ires Libert

Tips over voeding tijdens je zwangerschap

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht