Controles na borstvergroting

post afbeelding

Als je een borstvergroting hebt ondergaan of wenst te ondergaan, wil je natuurlijk weten of je borsten nog goed gecontroleerd kunnen worden op borstkanker. Maar ook wil je weten of je de prothese goed kan laten controleren.

Mammogram

Een mammogram is het beste onderzoek om borstkanker aan te tonen. Een mammogram is een afbeelding van het borstklier door middel van röntgenstraling, waarbij de borsten tussen een soort platen worden geplaatst.

Als je een borstvergroting hebt ondergaan kun je een mammogram ondergaan. Je moet wel melden dat je borstprotheses hebt. Het mammogram moet namelijk wel met beleid gemaakt worden. De prothese kan 500 keer de kracht van de mammogram aan. In hele zeldzame gevallen kan de prothese kapot gaan door de kracht van de röntgenplaten.

Soms is het nodig een aanvullende echo te laten maken, omdat er een schaduw kan zijn door de prothese waardoor niet al het borstklierweefsel goed beoordeeld kan worden.

Echo

Een echo is een pijnloos onderzoek zonder röntgenstraling waarbij de prothese goed onderzocht kan worden. De beoordeling van de echo hangt wel af van de ervarenheid van de radioloog.

Volgens de Europese richtlijnen hoef je protheses na plaatsing niet routinematig te controleren middels een echo of MRI. Wel is het advies om bij twijfel en of klachten je te melden bij je behandelaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Toch ben ik van mening dat elk product een periodieke controle nodig heeft. Stel dat je 20 jaar geen klachten hebt, weet je dus 20 jaar niets over de conditie van je prothese. Dit terwijl elk product onderhevig kan zijn aan slijtage.

Ik adviseer mijn cliënten de eerste keer na 3 jaar en vervolgens elke 2 jaar via de huisarts een echo te laten doen. Het onderzoek is niet straling gevoelig, pijnloos en wordt tot op heden vergoed door de verzekeraar.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De top 3 trends cosmetische chirurgie

Door Gast Blogger

Een tepelhof tatoeage: wat is dat precies

Door Judith Doodeman

Borstkanker heb je niet alleen

Door Jolanda Hamers

Stapje dichterbij het onvermijdelijke

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Reageer op dit bericht