Coronapreventie: mondkapjes en andere maatregelen die je kunt nemen

post afbeelding

In 2020 zijn de regels en adviezen omtrent coronapreventie vaak veranderd. Hierdoor kan het soms onduidelijk zijn wat er op bepaalde plekken van je verwacht wordt. Het beste advies is om de nationale persconferenties en de website van de overheid goed in de gaten te houden en om zelf zoveel mogelijk maatregelen te nemen om een infectie te voorkomen. Wat je precies kunt doen om de kans op een besmetting te verkleinen? Wij zetten het in deze blog voor je op een rij.

Draag een mondkapje

In het openbaar vervoer is het sinds 1 juni 2020 verplicht om mondkapjes te dragen. Daarnaast geldt een dringend advies van de overheid om ook in alle publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dit advies wordt binnenkort omgezet in een mondkapjesplicht. Het gaat hierbij om niet-medische mondmaskers: maskers zonder een CE-markering. Dit type mondmasker is niet geschikt om in de zorg te gebruiken, maar biedt wel voldoende bescherming voor andere situaties.

Bij het dragen van een mondkapje is het belangrijk om hygiënisch te werken. Was je handen zorgvuldig met zeep en zet het mondkapje vervolgens op door alleen de elastieken of linten aan te raken. Zorg ervoor dat het mondkapje je neus en mond bedekt en dat het materiaal overal goed aansluit. Bij het afzetten was je weer eerst je handen voor je de elastieken aanraakt. Nadat je een wegwerpmasker bij het restafval hebt gegooid of een herbruikbaar masker in de was hebt gedaan, reinig je je handen nogmaals.

Neem handgel mee

Het is aan te raden om zoveel mogelijk thuis te blijven. Als je toch onderweg bent, is het handig om altijd een flesje reinigende handgel mee te nemen. Als het niet mogelijk is om je handen met zeep te wassen, komt dit goed van pas. De alcohol in dergelijke handgel heeft namelijk een reinigende werking. Dit is ook ideaal als je onderweg een mondkapje op- of afzet en je je handen schoon wilt maken.

Houd 1,5 meter afstand

Zowel binnen als buiten is het van groot belang om 1,5 meter afstand te houden van iedereen die niet tot je huishouden behoort en 13 jaar of ouder is. Dit geldt voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Ook als je een mondkapje draagt, houd je nog steeds deze veilige afstand aan.

Volg plaatselijke maatregelen op

Naast de nationale maatregelen hebben veel winkels en instellingen eigen maatregelen doorgevoerd in hun binnenruimtes om de veiligheid van hun personeel en klanten te vergroten. Bij een bezoek aan de supermarkt zal je bijvoorbeeld al snel vloermarkeringstape zien voor het aangeven van de looproute. Of waarschuwingsmatten die aangeven waar je mag staan in de rij bij de kassa. Deze maatregelen zijn niet voor niets ingevoerd. Volg de regels dus altijd op, ook als het rustig is of je denkt dat het niet nodig is.

Ventileer binnenruimtes

Ventileren helpt om het risico op luchtweginfecties, zoals COVID-19, te verkleinen. Zet daarom een raam op een kier of zet een luchtrooster open om buitenlucht naar binnen te laten. Deze verse buitenlucht vervangt dan de vervuilde binnenlucht.

Door de bovenstaande maatregelen elke dag aan te houden, beperk je de kans op een besmetting met het coronavirus. Houden andere mensen zich in jouw buurt niet aan de regels en voel je je daar onprettig bij? Probeer ze vriendelijk op de maatregelen te wijzen. Helpt dit niet? Verwijder jezelf dan van de situatie; je eigen gezondheid is het belangrijkste op dit moment.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Dit zijn drie migrainetriggers en zo voorkom je ze

Door Redactie

De leukste speelgoedwinkel voor volwassenen

Door Redactie

5 tips om je opgeblazen gevoel aan te pakken

Door Redactie

Wat zijn injectables eigenlijk?

Door Redactie

Reageer op dit bericht