De 4 beste daglichtlampen tegen je winterdepressie

post afbeelding

Eigenlijk kennen we het allemaal wel: als de dagen korter worden, krijgen we last van een winterdip. Dat kenmerkt zich door een combinatie van vermoeidheid, een sombere stemming en weinig energie. Deze winterblues gaan bij sommige mensen over in een echte winterdepressie en dan is het oppassen geblazen. Inmiddels is wel duidelijk dat een gebrek aan daglicht een grote rol speelt bij deze vorm van depressie. Kies je ervoor om een daglichtlamp te kopen, dan kun je de symptomen van deze winterdip bestrijden. Een daglichtlamp kan het tekort aan zonlicht compenseren in deze periode en we spreken dan ook wel over lichttherapie.

Blauw of wit licht?

Het overgrote deel van de daglichtlampen werkt met wit licht. Maar een aantal producenten heeft ook blauw licht lampen. Een lamp met wit licht omvat alle kleuren van het spectrum. Blauw licht is wat lichtsterkte betreft veel minder intensief dan wit licht. Maar veel gebruikers zeggen evenveel baat te hebben bij blauw licht. Een daglichtlamp met wit licht van 10.000 lux komt overeen met een blauw licht lamp van 200 lux. Voor daglichtlampen gebruikt men nog steeds tl-verlichting maar steeds vaker wordt LED gebruikt. Het effect van beide soort verplichtingen is overigens gelijk. LED is echter meer energiezuinig en gaat ook langer mee.

Lees ook: Wat is een wake up light en hoe werkt het?

Thuis of elders

Als je thuis gebruik maakt van een daglichtlamp, is een groter formaat vaak ideaal, omdat deze nu eenmaal een grotere hoeveelheid licht zal verspreiden. Er zijn exemplaren die door meerdere mensen tegelijk kunnen worden gebruikt. Dat is beslist handig als meerdere leden van het gezin een probleem hebben met een min of meer ernstige winterdepressie. Maar het is vaak ook praktisch om gebruik te maken van lichttherapie op het werk of niet te stoppen als je bijvoorbeeld op reis gaat. Dan zijn er compacte en lichte exemplaren verkrijgbaar die je overal kunt plaatsen. Ook zijn er lampen met dimmer verkrijgbaar. Hiermee bepaal je zelf hoe intens het licht op een bepaald moment moet zijn. Hierbij moet je er altijd wel rekening mee houden dat lichttherapie eigenlijk heel simpel werkt. Hoe intenser het licht hoe groter het effect zal zijn op de symptomen van je winterblues.

Daglichtlampen

De beste daglichtlampen

Philips

Onze nationale trots maakt een aantal daglichtlampen die altijd uitstekend presteren in testen. Welke daglichtlamp bij de Consumentenbond als beste uit de test kwam? Ook de Consumentenbond raadt Philips modellen aan omdat deze een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding bieden. Natuurlijk is er een ruime keuze in modellen en formaten.

Impulsion Day light

De Impulsion Day Light lamp is een goede keuze als u op zoek bent naar een compacte lamp voor een redelijke prijs. De lichtsterkte is 10.000 lux wit lucht op een afstand van maximaal 50 centimeter. Zeer geschikt om mee te nemen op reis of naar kantoor.

Beurer TL 30

Deze stijlvolle lamp valt op door de tabletvorm en kan zowel verticaal als horizontaal worden gebruikt. De bediening is handig en de maximale afstand om te gebruiken is 60 centimeter

Innolux Mesa megabright

Dit is een lamp speciaal voor thuisgebruik. De lichtsterkte is 10.000 lux tot 70 centimeter. De lamp kan door meerdere personen tegelijk worden gebruikt tot een afstand van 140 centimeter.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

De voordelen van groentesappen

Door Redactie

Nachtrust problemen? 12 tips om goed te slapen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht