De 8 beste natuurlijke ontstekingsremmers

post afbeelding

Een ontsteking is een reactie van je eigen lichaam op een lichaamsvreemde stof of een beschadiging van weefsel. Er volgt een automatische reactie van het lichaam om de schade te herstellen of meer schade te voorkomen. Hoewel er verschillende redenen kunnen zijn waarom een ontsteking optreedt, zijn de verschijnselen meestal dezelfde: de huid wordt rood, warm en vaak pijnlijk. Dat komt omdat witte bloedlichaampjes naar plek worden gestuurd waar het probleem zijn voordoet om de ziekteverwekkers aan te vallen. Lees hier meer over farmaceutische, homeopathische en natuurlijke ontstekingsremmers.

Een infectie is iets anders dan een ontsteking omdat een infectie ontstaat door een besmetting met virussen of bacteriën. Ontstekingen kunnen echter ook van binnenuit ontstaan en dat noemt men dan ook wel een steriele ontsteking, bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking zonder inmenging van buitenaf.

Farmaceutische ontstekingsremmers

Het lichaam gaat meteen aan de slag bij een ontsteking om het probleem op te lossen en dat moeten de witte bloedlichaampjes dan vooral doen. Farmaceutische medicijnen worden bij ontstekingen voorgeschreven om de pijn te verlichten. Het zijn dan ook vrijwel altijd NSAID’s die de  huisarts op het recept zal zetten. Deze NSAID’s zijn goede pijnstillers en hebben ook een ontstekingsremmende werking. De meest bekende namen zijn ibuprofen en naproxen. Ze worden ook in de apotheek en bij de drogist verkocht als verschillende merken. NSAID’s kunnen echter ook vervelende bijwerkingen hebben. De bijwerkingen komen niet bij elke gebruiker voor, maar de meest gemelde zijn:

  • Maagklachten tot en met ernstige maagbloedingen
  • Extra klachten bij gebruik met andere medicijnen zoals bloedverdunners en antidepressiva
  • Verminderde werking van de nieren tot en met nierfalen
  • Verhoogde kans op hart- en vaatziekten, met name bij langdurig gebruik
  • Verhoogde kans op trombose

Hoewel een ontsteking erg lastig kan zijn, is het gebruik van farmaceutische ontstekingsremmers derhalve niet zonder risico.

Homeopathische middelen

Medicijnen op basis van de homeopathie kennen in principe geen bijwerkingen omdat deze erop gebaseerd zijn dat het lichaam het ‘werk’ moet doen. De werkzame stoffen in homeopathische geneesmiddelen zijn dusdanig verdund en via een speciaal proces ontwikkeld dat de werking ervan geheel berust op de natuurlijke lichaamsfuncties. Het is dan ook vaak erg moeilijk te beoordelen welke middelen geschikt zijn als ontstekingsremmers. Laat je goed adviseren als je gebruik maakt van deze middelen en bepaal proefondervindelijk wat het beste bij jou past.

Lees ook: Dit zijn de 5 beste homeopathische spierontspanners

Natuurlijke ontstekingsremmers

Als ons lichaam gezond is, zullen ontstekingen minder snel ontstaan en ook sneller weer verdwijnen. Ons lichaam is in sommige opzichten een complexe machine die de juiste brandstof en onderhoud nodig heeft. Gezond leven betekent een gevarieerde voeding die alles bevat wat die complexe processen in optimaal doet functioneren. Goed onderhoud houdt in dat je voldoende beweging neemt, maar ook niet te weinig slaapt en ook naast het slapen genoeg ontspant. Het is inmiddels door onderzoek duidelijk geworden dat ontstekingen ook ontstaan door stress.

Naarmate we ouder worden, gaat ons lichaam minder goed functioneren. Spieren en gewrichten worden minder soepel en dat verhoogt de kans op ontstekingen. Vooral ontstekingen in de gewrichten komen relatief vaak voor op latere leeftijd. Volledig vermijden of voorkomen kun je dat niet, maar ook dan zijn de volgende natuurlijke ontstekingsremmers een aanrader.

Een lijst natuurlijke ontstekingsremmers

1. Thee

Alle thee maar met name groene en zwarte thee bevat veel polyfenolen. Deze werken als antioxidanten en kunnen daarmee ontstekingen remmen en zelfs oplossen. Thee lijkt ook de groei van kankercellen te remmen en werkt ontgiftend.

ontstekingsremmers

2. Gember

In gember zitten onder meer de stoffen gingerol en shoagol en deze zijn volgens onderzoek effectief tegen acute en chronische ontstekingen. Al eeuwenlang wordt gember gebruikt als remedie bij keelontstekingen. Het is een van de kruiden waarvan de werking ook door de medische wetenschap is erkend.

3. Citroensap

In de ochtend een glas water met citroensap is een goede manier op de spijsvertering op gang te krijgen. Maar citrusvruchten werken ook als ontstekingsremmers en passen altijd in een gevarieerde voeding.

4. Kurkuma

Deze specerij wordt ook wel geelwortel genoemd. Behalve als middel tegen ontstekingen is ook bekend dat kurkuma als antidepressiva kan worden gebruikt. Het is eenvoudig te gebruiken in diverse gerechten omdat het een van die kruiden is met een milde smaak die overal bij past

5. Knoflook

Onze vroege voorouders prezen knoflook al om de geneeskrachtige werking. Het is een sterke ontstekingsremmer, helpt ook bij infecties en kan zelfs cholesterol dat zich heeft vastgezet op de wanden van aderen weer verwijderen. Knoflook is een echte smaakversterker die echter niet door iedereen om die reden wordt gewaardeerd. Als je de smaak van knoflook liever niet proeft zijn er supplementen te koop waarmee je dat kan vermijden.

6. Cacao

Dat chocolade niet goed voor je is, behoort tot de fabeltjes. Maar dan moet je wel houden van extra pure chocolade. Het is namelijk de cacao die bijzonder veel natuurlijke antioxidanten bevat. Ook chronische ontstekingen worden tegengegaan door antioxidanten. Als je gezonde chocolade wilt eten, moet deze tenminste 70% cacao bevatten.

7.  Avocado

Hou jij van avocado, dan hou je van een van de meest gezonde vruchten op aarde. Avocado bevat ontstekingsremmende stoffen zoals luteïne, alfa- en bètacaroteen. Maar de avocado doet nog veel meer goeds in je lichaam. De groene vrucht zit vol gezonde vetten die ervoor zorgen dat werkzame vitaminen sneller en beter worden opgenomen. Dat bevordert alle lichaamsfuncties.

natuurlijke ontstekingsremmers

8. Zeewier

In deze smakelijke verrassing uit de zee zitten erg veel vitaminen en ook mineralen. Aan zeewier wordt ook steeds vaker als een ontstekingsremmer beschouwd al is er nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit product. Van zeewier is wel bekend dat je er niet te veel van moet eten achtereen omdat anders je darmen wel eens overstuur kunnen raken.

Wat helpt bij ontstekingen?

De werking van alle hierboven genoemde natuurlijke ontstekingsremmers is gebaseerd op het feit dat het lichaam zelf de ontsteking moet aanpakken en daarbij soms wel een handje mag worden geholpen. De natuurlijke ontstekingsremmers kan je ook gebruiken als een gezond onderdeel van een gevarieerde voeding. Als een ontsteking niet verdwijnt of erger wordt, is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. Vaak kan deze je advies geven om het herstel te bevorderen of te versnellen. In bepaalde ernstige gevallen dient een ontsteking ook operatief te worden verwijderd.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De baas van de eetbare paddenstoel: Lion’s Mane

Door Redactie

Wat neem je mee op ziekenbezoek?

Door Redactie

Is de basisolie uit CBD producten eigenlijk wel goed voor je?

Door Redactie

Aan oogleden, wallen en andere ouderdomskwaaltjes rondom de ogen is gelukkig iets te doen

Door Redactie

Reageer op dit bericht