De baas van de eetbare paddenstoel: Lion’s Mane

post afbeelding

We kennen allemaal de gewone champignon of de oesterzwam, toch bestaan er nog véél meer eetbare paddenstoelen die de moeite waard zijn. Hierbij mag de Lion’s Mane zeker niet ontbreken. Lion’s Mane (Hericium erinaceus) is een eetbare paddenstoel die ook veelal gebruikt wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze paddenstoel is geliefd vanwege zijn speciale gezondheidseigenschappen. Welke eigenschappen dit zijn? Daar vertellen wij je alles over. Maak kennis met de bijzondere Lion’s Mane paddenstoel!

Wat is de Lion’s Mane?

De Lion’s Mane (in Nederland ook wel Pruikzwam genoemd) is een prachtige roomwitte paddenstoel. Het bestaat uit een volle bos sierlijke stengels die doen denken aan de manen van de leeuw. Qua uiterlijk lijkt de zwam dan ook helemaal niet op een standaard paddenstoel. Smaakvol is ‘ie wel: het heeft een zachte, subtiele smaak die een beetje aan kreeft doet denken.

Lion’s Mane groeit van nature op boomstammen. Meestal betreft dit een beukenboom, maar de schimmel komt ook wel op andere boomsoorten voor. De Lion’s Mane komt voor in Noord-Amerika, Noord-Europa en Azië. Met een beetje geluk kan je de paddenstoel ook in Nederland in het bos tegenkomen, ook al is dit erg zeldzaam. Tegenwoordig wordt de Lion’s Mane vooral op speciale paddenstoel boerderijen gekweekt, waarbij de natuurlijke omstandigheden zo optimaal mogelijk nagebootst worden.

De bijzondere effecten van de Lion’s Mane Paddenstoel

De paddenstoel wordt in Europa maar mondjesmaat in de keuken toegepast. In het therapeutische circuit des te meer. Daar wordt de Lion’s Mane voornamelijk als voedingssupplement ingezet. Dit is te danken aan de bijzondere eigenschappen van de paddenstoel. Wat maakt de Lion’s Mane zo bijzonder?

De Lion’s Name wordt als nootropic beschouwd. Nootropics zijn voedingssupplementen die een gunstige werking hebben op je brein. Lion’s Mane wordt voornamelijk gebruikt om je hersenfuncties vitaal te houden. De zwam wordt toegepast ter bevordering van de gezondheid van de hersenen en zenuwen. Het stimuleert cognitieve functies zoals het geheugen en de concentratie. Ook wanneer je last hebt van een slechte concentratie, kun je veel baat hebben bij Lion’s Mane. Bovendien ondersteunt Lion’s Mane de groei van het NGF (Nerve Growth Factor) van zenuwcellen in de hersenen.

Wat is Nerve Growth Factor?

NGF, ofwel Nerve Growth Factor, is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in de signaaloverdracht in de hersenen, met name bij de zenuwcellen (neuronen). Zenuwcellen spelen een rol bij het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie. Ze hebben het eiwit NGF nodig om hun taak te kunnen volbrengen. De werking van NGF is bijzonder te noemen: het heeft de capaciteit om de functies van beschadigde hersencellen naar intacte cellen te verplaatsen.

Wat houdt dit in? Kort gezegd zorgt NGF ervoor dat neuronen in de hersenen beschermd worden, waardoor ze minder snel achteruit gaan. NGF helpt om het verouderingsproces te vertragen, waardoor de hersenfuncties vitaal blijven.

Lion’s Mane helpt bij stress en angst

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat Lion’s Mane ondersteuning biedt voor je mentale welzijn. Lion’s Mane kan bijdragen aan de verlichting van stress, angst en depressiviteit. In detail: de paddenstoel stimuleert neurotransmitters en gaat oxidatieve stress en ontstekingen tegen. Hierbij moet gezegd worden dat er veel oorzaken zijn van angst en depressie, echter kan – volgens het onderzoek – chronische ontsteking een belangrijke factor zijn.

Lion’s Mane supplementen kopen

Wil je Lion’s Mane proberen na het lezen van alle gezondheidsvoordelen? Het is verkrijgbaar als voedingssupplement bij diverse online winkels. Ga je Lion’s Mane kopen? Bekijk dan hier alle verkooppunten.

Bronnen:

Improving effects of the mushroom Hericium erinaceus on mild cognitive impairment

Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom

Potential Antidepressant Effects of Hericium erinaceus


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wat te doen als je last hebt van diarree?

Door Redactie

Zo kan je gezond borstvoeding geven

Door Redactie

Dit is wat je moet weten over de beste gezichtsreinigers

Door Redactie

Minder bekende invloeden op de gezondheid

Door Redactie

Reageer op dit bericht