Sinds de uitzending van RTL late night waarin de Amerikaanse arts Dr. Lustig te gast was hebben we in Nederland een gezamenlijke vijand. Geen extremisten of een schimmige groepering. De vijand is vanaf nu suiker.
In de bewuste uitzending worden zo’n beetje alle gezondheidsproblemen die op dit moment in de westerse wereld spelen, toegeschreven aan suikers. Heel kijkend Nederland inclusief de presentator van het programma hing aan de lippen van deze welbespraakte Amerikaans arts.
Suiker: bron van alle kwaad
Maar is suiker nu daadwerkelijk de bron van alle kwaad? Dan moeten we eerst nader kijken naar feiten. Feiten op het gebied van voedingsonderzoek zijn niet zo simpel te achterhalen. Er zijn namelijk vele onderzoeken. Sommige goed, sommige slecht en sommige ver beneden pijl. Dit geld zowel voor onderzoeken over suiker als over vet als over noem maar op.
Onderzoek naar toegevoegde suikers
Er vloeien pas richtlijnen voort uit onderzoeken als er genoeg van zijn, die grootschalig zijn en een eenduidige uitkomst hebben. In het verleden waren er vele onderzoeken die gezondheidsproblematiek als overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes toeschreven aan verzadigd vet. In recente jaren ligt de focus echter veel meer op suikers en met name toegevoegde suikers.
De nuance komt met de tijd
Naar nu blijkt zijn niet alle verzadigde vetten gelijk en zijn niet alle verzadigde vetten slecht voor de gezondheid. De verzadigde vetten in roomboter hebben bijvoorbeeld een heel ander structuur en dus effect dan de verzadigde vetten in harde margarines. De tunnelvisie die vroeger heerste op het gebied van verzadigd vet moet nu worden losgelaten. Niet alle verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte, veroorzaken hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.
Voorkom de tunnelvisie
Tegelijkertijd is het risico om nu een tunnelvisie te gaan hanteren op suiker. Suiker is altijd slecht. Als we die richting op gaan is er kennelijk niets gedaan met het ‘verzadigd vet is altijd slecht’ fiasco. Niet alle suikers zijn slecht. Het gaat om de mate waarin. Niet voor niets heeft de WHO het advies om de toegevoegde suikerinname te beperken tot minder dan 5% van de totale energie-inname uitgebracht. Het is een signaal en erkenning dat suikers inderdaad tot grote gezondheidsproblemen kunnen leiden.
Voortschrijdend inzicht
Niettemin is het belangrijk om te blijven realiseren dan onderzoeken uit het verleden niet waardeloos zijn. Er is sprake van voortschrijdend inzicht Sommige verzadigde vetten zijn slecht in overmaat. Sommige suikers zijn slecht in overmaat. Het totaal plaatje van de voeding bepaald uiteindelijk het risico op aandoeningen als diabetes en obesitas. Niet één enkele voedingsstof.
De waarheid over voeding bestaat niet
Het gevaar van de schuld geven aan één enkele voedingsstof is dat het grote geheel uit het oog wordt verloren. Een gezond voedingspatroon gaat verder dan de hoeveelheid suiker. Het gaat verder dan de hoeveelheid verzadigd vet. Het gaat verder dan de hoeveelheid zout. Het gaat verder dan een populaire speech in een populair TV programma. De waarheid over voeding bestaat niet. Die kent niemand. En die kan niemand ook verkondigen.
Reageer op dit bericht