De ongekende kracht van havermout

post afbeelding

Havermout, wie kent het niet? Onze grootouders aten vroeger al havermoutpap. Het is een goedkoop en gezond product. In dit artikel beschrijf ik kort wat het is, waarom het gezond is en wat je er zoal mee kunt maken.

Wat is havermout eigenlijk precies?

Havermout komt uit de graansoort haver, is van nature glutenvrij en wordt gemaakt door de hele haverkorrels te wassen, pellen en verhitten. Vaak worden ze daarna in stukken geknipt, hierdoor ontstaat een kleinere vlok en het verkort meteen de kooktijd.
Havermout is verkrijgbaar in langkokende, snelkokende en instant varianten.

Waarom is het gezond?

Het bevat veel vitaminen en mineralen, namelijk vitamine B1, B2, B6, B11 en de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.
Tijdens de spijsvertering bindt de havermout met galzouten, waardoor deze niet meer terug opgenomen kunnen worden, maar het lichaam via de ontlasting verlaten. Galzouten in het lichaam worden gemaakt uit cholesterol en daarom is het eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen.
De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, waardoor er geen piek ontstaat in de bloedsuikerspiegel en hierdoor wordt de energie langzaam aan het bloed afgegeven.

Hoe kun je havermout gebruiken?

Havermout kun je als ontbijt nuttigen, maar je kunt het ook in smoothies en koekjes gebruiken. Als je havermoutpap maakt, dan ben je lekker snel klaar, want het hoeft maar een minuut te koken. Haverkoekjes zijn zeer populair. Je kent ze vast wel: oatmeal cookies. De koekjes zijn ook heel makkelijk zelf te maken.
Het recept voor havermoutkoekjes staat binnenkort op GezondeRecepten.nl

Havermoutpap
Naast de koekjes kun je natuurlijk ook pap maken van havermout. In een mum van tijd klaar. Je hebt er ook maar weinig voor nodig.

Ingrediënten:
Melk
Havermout

Bereidingswijze:
Doe een scheutje melk in een steelpan, wacht tot het kookt en doe er zes eetlepels havermout bij. Na een minuut is je ontbijt klaar! Je kunt verschillende soorten melk gebruiken, ieder heeft zo zijn eigen smaak. Ik gebruik rijstemelk en doe een beetje honing door de pap.
Ter variatie doe ik kaneel, rozijnen en appel door de havermoutpap

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn met havermout. Reacties kun je hieronder achter laten.


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht

  1. Ik heb havermout van de EKO Paza en die is echt niet in 1 minuutje klaar.
    Dus ik vrees dat u het heeft over de instant Havermout van Quaker of zo ..deze zit vol met suiker.

    victor 12-07-2014 16:13

Reacties zijn gesloten.