De overgang: wanneer en waarom, hoe en wat…

post afbeelding

Pauline en Wilma zijn dé deskundigen als het gaat om de overgang. In deze blog leggen ze kort en krachtig uit waar het bij de overgang om draait. 

Tekort aan oestrogeen

Vanaf het 40e jaar ontstaat er een tekort aan oestrogeen, een hormoon dat door de eitjes in de eierstokken wordt aangemaakt. Dit proces verloopt meestal heel geleidelijk waardoor vrouwen er niet altijd wat van merken. Als de eierstokken echt niet meer functioneren is dat het moment van de menopauze; de vrouw merkt dit doordat zij op dat moment haar laatste menstruatie in haar leven heeft. Dit weet je pas als je een jaar niet gemenstrueerd hebt.

Cyclus onregelmatig

De menopauze treedt in Nederland gemiddeld rond het 50e jaar op. De jaren hieraan voorafgaand noemen we de overgang. Een heel kenmerkend symptoom van de overgang is dat er veranderingen optreden in de menstruatiecyclus. De cyclus zelf wordt onregelmatiger en het bloedverlies tijdens de menstruatie kan meer of minder zijn. Als er met gynaecologisch onderzoek is onderzocht dat er niets anders aan de hand is, mag je zeggen dat dit past bij de overgang.

Opvliegers en andere bekende symptomen

Andere symptomen zijn bijvoorbeeld hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Maar ook op het gebied van de psyche kan er heel wat veranderen: stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of klachten van depressieve aard. Waar veel vrouwen over klagen in de overgang, en ook nog na de menopauze, zijn de opvliegers. Deze kunnen wel een paar minuten aanhouden en zijn er vaak meerdere keren per dag en nacht. Naast het feit dat vrouwen in de overgang vaak al slechter slapen, wordt dit er niet beter op met nachtelijk transpireren.

Herkenning en erkenning

Veel vrouwen worden eigenlijk wel overvallen door deze symptomen en klachten. Opvallend is dat velen geen idee hebben wat de overgang inhoudt en wat er met hun lichaam gebeurt. Hierdoor worden ze onzeker of denken dat er iets ergs aan de hand is. Elke vrouw zou moeten weten wat de overgang is en met wat voor problemen dit gepaard kan gaan. Niet dat daardoor de klachten direct minder zijn, maar ze worden wel anders ervaren. Ook herkenning en erkenning vanuit de kant van de zorgverleners zou nog veel beter moeten. Vaak worden overgangsklachten afgedaan met de woorden “het hoort erbij en het gaat wel weer over”.

Praat erover, zoek hulp

Er bestaan goede behandelingen tegen overgangsklachten. Natuurproducten, acupunctuur, yoga kunnen zeker een oplossing bieden. Maar het is ook geen schande om hormonen of antidepressiva gedurende enige tijd te gebruiken. De kwaliteit van leven daalt vaak sterk in deze jaren en dat is niet nodig vandaag de dag!
Zoek hulp bij de huisarts, een overgangsconsulente of een gynaecoloog die gespecialiseerd is in deze problematiek. Lees en praat erover, je bent niet de enige, integendeel: meer dan een miljoen vrouwen in Nederland zitten in de overgang!

Heb je vragen over de overgang? Laat het vooral weten!
Pauline en Wilma staan je met raad en daad bij.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

De pil of toch maar een spiraaltje?

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht