De schade van pesten

post afbeelding

Inhoudsopgave

Allemaal gepest

Allemaal hebben we wel een ervaring opgedaan met pesten: uitgescholden vanwege je lengte, haarkleur, sproeten of kleding. Niet uitgenodigd voor een feestje, of als laatste gekozen bij de gymles. Een collega die jou eruit pikt. Pesten komt in vele vormen voor: verbaal door te schelden of een gebrek te benoemen, non-verbaal door te negeren, door te ontkennen dat de ander bestaat.

Schade van pesten

De grootste schade aangericht door pesten is het gebrek aan vertrouwen. Nooit meer volledig te kunnen of durven vertrouwen op een ander is ondermijnend voor je gevoel van eigenwaarde.

Gebrek aan vertrouwen wordt wantrouwen en wantrouwen kan al snel achterdocht worden. Steeds maar weer op je hoede moeten zijn in contact met een ander. Continue bij jezelf afvragen wat er nu bedoeld wordt met die opmerking. Je omgeving ‘scannen’ zodat je weet wie zich om je heen bevinden.

Stress wordt angst

Dit gedrag zorgt ervoor dat je lichaam continue een verhoogd stressniveau heeft. Dat is goed als er daadwerkelijk gevaar is, maar niet als dat gevaar denkbeeldig is. De angst dat iets opnieuw kan gebeuren is een denkbeeldig gevaar, ook al is het eerder wel gebeurd. Het is op dat moment niet reëel, het is angst.

En angst laat ons vreemde dingen doen; de een raakt in paniek en gaat vechten, iets kapot maken of zichzelf pijn doen. De ander verstijft, verlamd, blokkeert, kan letterlijk niets meer. En een derde zal op de vlucht slaan, zich terug trekken uit contact en zich verstoppen.

Bevestiging

Bovenstaand gedrag is vermijding en dat is nu eigenlijk net wat je niet zou moeten doen. Je zegt met dit gedrag eigenlijk tegen jezelf: “De ander heeft gelijk, ik ben ook raar, afwijkend, vreemd en daarom ga ik me ook maar zo gedragen”.

Wat te doen?

Herken je jezelf in dit gedrag en heb je er last van, zoek dan iemand die je (zoveel mogelijk) vertrouwd, en ga praten. Laat weten wat je bezig houdt, waar je angst zit en vooral ook wat je daarmee wilt.

Zoek vooral iemand die met jou op zoek kan gaan naar het gevoel en de overtuiging: “Ja, ik ben bijzonder, apart en uniek”!

Want JIJ bent nu juist die ene persoon die het belangrijkst is!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Gezonde levensstijl: productiever op het werk

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht