De sigaret als moederborst – als je man gereanimeerd is…

post afbeelding

“Ik was er even helemaal klaar mee, met dat roken. Maar op het moment dat ik de drempel thuis overging, wist ik het direct: ik wil roken en wel NU. Ik vind het heerlijk, ontspannend, en in deze tijd van stress door het infarct heb ik het gewoon heel erg nodig. De stress van het niet roken doet mijn hart nog veel meer schade.” Voor mij staat roken gelijk aan de moederborst, de troost, de heerlijkheid. En… Hij buigt zich naar mij toe, het is misschien raar, maar het is mijn beste vriendje”. “Zo dat is niet niks… Dat neemt niemand U zomaar af” zeg ik.

Aan de andere kant staat zijn sterke motivatie om te stoppen: voor het geld, toch zo’n 2000 euro per jaar, zijn vrouw klaagt steen en been en de kinderen hoesten als hij binnenshuis rookt.

Zijn vader overleed aan longkanker toen Kees 15 jaar was. Hij moet er niet aan denken zijn vrouw en kinderen ook alleen achter te moeten laten. De dood is kortdurend wel heel dichtbij geweest.

De ambivalentie van de roker is kenmerkend: in het NU zijn er grote voordelen van het roken. Maar in de toekomst liggen de grote nadelen. Je moet nu afzien om te stoppen, om de toekomst veilig te stellen.

De kans dat je weer een hartaanval krijgt als je doorrookt is zo’n 3-6 x hoger dan als je stopt. En dat niet alleen, er zijn natuurlijk veel meer nadelen… 1 op de 4 rokers haalt zijn 65e niet…

Aan het eind van het gesprek leg ik uit hoe de nicotineverslaving in elkaar steekt: de lichamelijke kant valt mee, de geestelijke verslaving wat maakt dat het je vriendje is, is verreweg het ingewikkeldst.

Zolang je rookt ben je een kwijlende hond, altijd op zoek naar de volgende sigaret, een groot krijsend kind dat geen uitstel duldt. Dat kan je met je geest doorbreken. Kennis en motivatie helpen je daarbij.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Daarom zijn huisdieren goed voor je gezondheid

Door Gast Blogger

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Dertig minuten per dag bewegen. Zo doe je dat

Door Redactie GezondTotaal

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht