De vele gezichten van botox

post afbeelding

Botox is meer dan een behandeling tegen rimpels

Botox is de merknaam voor botulinum toxine, een stof die plaatselijk het zenuwstelsel beïnvloedt. Botox wordt, vanwege het verlammende effect op spieren, al jaren gebruikt om spierspasmen tegen te gaan. Bij het grote publiek staat botox natuurlijk bekend als een behandeling tegen rimpels, die ontstaan zijn door het te sterk aanspannen van spiertjes in het gezicht. De frons is een goed voorbeeld, maar ook te uitgesproken kraaienpootjes naast de ogen kunnen goed met botox behandeld worden. Omdat het middel in kleine doseringen en alleen maar plaatselijk wordt toegediend, zijn de risico’s van deze behandelingen beperkt.

Botox blijkt effectieve behandeling tegen overmatig zweten

De invloed van botuline toxine op het zenuwstelsel heeft tot meer toepassingen geleid. Een goed voorbeeld is de behandeling van overmatig zweten. Plaatselijke injecties van botox in de oksels remmen de stimulatie van de zweetklieren door het onwillekeurig zenuwstelsel. Een enorm dankbare en effectieve behandeling.

Botox heeft meerdere invloeden

Op het laatste congres van de Amerikaanse dermatologen werden nog meer toepassingen gemeld, voornamelijk op basis van de invloed die botox heeft op het onwillekeurige zenuwstelsel.

Botox zou bijvoorbeeld ook effectief kunnen zijn bij rosacea, een aandoening die vooral mensen met een lichte huid treft. Rosacea zorgt voor rode vlekken in de huid van het gezicht. De plaatselijke extra doorbloeding van de huid, waardoor deze rood kleurt, zou veroorzaakt worden door het onwillekeurig zenuwstelsel. Injecties met botox zou het zenuwstelsel plaatselijk uit kunnen schakelen, waardoor de huid niet langer extra doorbloedt wordt en de rode kleur verdwijnt. Mensen met acné zouden eveneens baat kunnen hebben bij een botoxbehandeling, omdat de talgproductie ook gestimuleerd wordt door het onwillekeurig zenuwstelsel.

In hoeverre botox effectief is bij bijvoorbeeld acné en rosacea wordt momenteel onderzocht, maar hoopvol zijn de berichten wel!

Voor meer informatie zie de site van Dr. Velthuis, dermatoloog.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Alles over anorexia nervosa

Door Redactie GezondTotaal

Tijd: het is mijn vijand en voor even mijn vriend

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

HELP! Drilpudding, cellulitis en een firefighter

Door Denise Vischschoonmaker

Botox taboe? Dat is zó 2011!

Door Denise Vischschoonmaker

Reageer op dit bericht