De voordelen van groentesappen

post afbeelding

Het drinken van groentesappen is helemaal hot. Het is een makkelijke, snelle en lekkere manier om voldoende groente binnen te krijgen. Wij zochten uit wat de (gezondheids)voordelen zijn van groentesapjes.

Wat zijn groentesapjes?

Groentesappen worden gemaakt door het vocht uit groente te persen. Dit gebeurt met behulp van een slowjuicer. Door een slowjuicer te gebruiken blijven de vezels als pulp in de machine achter. Wat je overhoudt is alleen het sap van de groente. Dit sap is mooi glad en bevat geen harde stukjes waardoor je een drankje hebt wat je makkelijk kunt drinken. Een ander voordeel van een slowjuicer is dat de groente tijdens het persen niet verhit wordt. Als groente wordt verhit dan gaan er vitamines en antioxidanten verloren. Bij een groentesap – gemaakt met een slowjuicer – blijven de vitamines en antioxidanten optimaal bewaard.

Een groentesap is wat anders dan een groene smoothie. Een groene smoothie wordt gemaakt met behulp van een blender. Hierbij blijven de vezels in het drankje achter waardoor deze dikker is. Een groentesap is dun, zoals vruchtensap dan is.

Een groentesap kan voor 100% uit groente bestaan maar er kan ook wat vruchtensap aan toegevoegd zijn. Het vruchtensap zorgt voor een zoetere smaak waardoor de groentesap beter drinkbaar en lekkerder is. Het fruit wordt bij het maken ook via de slowjuicer uitgeperst zodat je geen stukjes vezels van het fruit in je groentesapje hebt.

Naast vruchtensap – of in plaats van – kan ook gebruik worden gemaakt van kruiden om het groentesap smaak of extra gezondheidsvoordelen te geven. Kruiden die zoal gebruikt worden in groentesappen zijn kardemom, rozemarijn, basilicum, kurkuma, zwarte peper, kaneel, kruidnagel, komijn en munt.

Gezondheidsvoordeel 1: veel voedingsstoffen

Een belangrijk gezondheidsvoordeel van groentesap is de gigantische hoeveelheid voedingsstoffen die je ermee binnen krijgt. Voor het bereiden van 200 ml groentesap is 350 gram tot 400 gram groente nodig. Met één glas groentesap krijg je daardoor dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen als met een pan groente. Groente is rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen en het mooie is dat het maar weinig calorieën bevat. Het levert je lichaam veel micronutriënten zonder dat het dik makende calorieën levert.

Gezondheidsvoordeel 2: snel en makkelijk

Omdat groentesappen zo snel en makkelijk zijn, om te nemen, dragen ze bij aan je gezondheid. Het eten van meer groente en rauwkost is voor veel mensen iets waar ze niet echt de tijd voor hebben. Omdat er voor het drinken van een glas groentesap altijd wel tijd is kan je ook met een volle agenda aan je gezondheid werken.

Gezondheidsvoordeel 3: goede opname van voedingsstoffen

De voedingsstoffen van groentesappen worden beter opgenomen dan bij het eten van groenten. Als je groenten eet dan moet je lichaam de groenten afbreken voordat het de voedingsstoffen kan opnemen. Bij mensen met spijsverteringsproblemen worden de voedingsstoffen niet altijd volledig opgenomen. Deze kunnen achter blijven in vezels die niet goed zijn afgebroken. Als je groentesap drinkt dan worden de voedingsstoffen heel gemakkelijk door de dunne darm opgenomen. Om een goede opname te bevorderen drink je groentesap als je minimaal 2 uur niets meer gegeten hebt. Zo komen de voedingsstoffen direct in contact met de darmwand waardoor het lichaam ze goed kan absorberen.

Gezondheidsvoordeel 4: goed voor de zuurbase balans

Veel voedingsmiddelen die we tegenwoordig eten zijn zuurvormend. Denk daarbij aan voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Maar ook vetten, eiwitten en koffie zijn zuurvormend. Dit alles zorgt ervoor dat je lichaam wat kan verzuren. Hierdoor verlopen de chemische processen in je lichaam niet meer optimaal en kan het immuunsysteem wat gaan verzwakken. Voor een goede gezondheid is het dan ook van belang dat er een zuurbase evenwicht is. Groenten en fruit helpen om dit evenwicht te herstellen. Dit komt omdat groenten mineralen bevatten die basevormend zijn. Deze mineralen bieden tegengewicht tegen de zuurvormende voedingsmiddelen die ons dieet domineren.

Gezondheidsvoordeel 5: goed voor de huid

Mensen die regelmatig groentesap drinken ervaren dat hun huid er mooiere en egaler uit ziet. Dit is te danken aan het herstel van de zuurbase balans en de vele voedingsstoffen die groentesappen rijk zijn. Mensen die last van acne hebben ervaren dat de acne minder wordt door het drinken van groentesappen. Ook dit heeft te maken met het herstel van de zuurbase balans.

Gezondheidsvoordeel 6: goed voor je haren

Groene bladgroente bevatten de voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van je haren. Het drinken van groentesap voorkomt dan ook haaruitval en bevordert de groei van nieuw haar.

Hoe maak je groentesap?

Groentesap maak je met een slowjuicer. Een slowjuicer perst het sap uit de groente zonder deze te verhitten. Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van groentesap gebruik je het beste meerdere soorten groenten voor het maken van een sapje. Zo ben je ervan verzekerd dat je lichaam alle voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft. Het is hierbij ook goed om regelmatig van recept te veranderen, om zodoende variantie te hebben wat betreft de groenten die je binnen krijgt.

Na het maken van groentesap beginnen de vitamines en antioxidanten af te breken. Om de vitaminen en antioxidanten te bewaren kan je het sap in de koelkast zetten. In de koelkast blijven de vitamines en antioxidanten ongeveer 24 uur goed waarna ze snel aan kracht zullen verliezen. In de vriezer kan je de voedingsstoffen van groentesappen langer bewaren, ongeveer 3 maanden bij minimaal -18 graden Celsius. 

Het maken van groentesap is wel behoorlijk arbeidsintensief. Je moet alle groenten in huis halen, deze wassen, fijn snijden en in de slowjuicer doen. Ook het schoonmaken van de slowjuicer is helaas een behoorlijk tijdrovend klusje. Heb je hier geen tijd voor of geen zin in dan is het een optie om groentesap online te bestellen. Er zijn tal van webshops, zoals Frecious, Juice Brothers, Sapje en Dr. Veggie die de groentesappen ingevroren en al bij je kunnen bezorgen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is iedere dag een flesje uit de vriezer te halen en deze in de koelkast plaatsen. De volgende dag zal de groentesap ontdooit zijn en klaar om op te drinken.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Zo kan je de nachtrust verbeteren

Door Redactie

Stappen na het ontdekken van een SOA: Hoe te handelen

Door Redactie

Ouderen blijven gezonder en vitaler dankzij een speciale verbinding in geval van nood

Door Redactie

Reageer op dit bericht