De voordelen van zuiveringszout ofwel baking soda

post afbeelding

In iedere keuken is het wel te vinden: baking soda ook wel zuiveringszout genoemd. Bij het bakken kan het gebruikt worden in plaats van gist om deeg te laten rijzen. Maar dit product heeft nog vele andere toepassingen, zowel medicinale als huishoudelijke. Baking soda is gezond en is overal voor weinig geld te koop. Echt iets dat in iedere keuken maar ook elders thuishoort.

Wat is baking soda ofwel zuiveringszout?

Baking soda is een wit poeder met een kristallijne structuur. Het bestaat uit natriumcarbonaat en wordt ook wel dubbelkoolzure soda genoemd. Omdat er bij reacties met baking soda koolzuurgas ofwel CO2 vrijkomt, wordt het onder meer gebruikt om frisdranken met prik te maken. In tabletten die bedoeld zijn om brandend maagzuur te bestrijden is zuiveringszout altijd een belangrijk bestanddeel. Ook in het poeder van brandblussers zit vaak deze stof evenals in schuurmiddelen voor het schoonmaken thuis. Baking soda voor de consumptie wordt aangeduid met E-500, een vermelding die je op veel voedingsmiddelen zal aantreffen.

Zuiveringszout heeft de volgende medicinale toepassingen

Brandend maagzuur

Het drinken van zuiveringszout is een mogelijkheid omdat het een behandeling kan bieden bij spijsverteringsproblemen. Natriumcarbonaat wordt ook in ons lichaam aangemaakt om het maagzuur te neutraliseren. Drinken van zuiveringszout kan dat branderige gevoel in de slokdarm bestrijden dat ontstaat als een deel van de maaginhoud teruggaat naar die slokdarm. Dit is een onaangenaam gevoel waar veel mensen last van hebben. Vaak zijn overdadig eten, overgewicht of prikkelende stoffen de oorzaak van deze overlast. Een theelepel zuiveringszout opgelost in een glas lauw water drinken zorgt voor een chemische reactie waarbij het maagzuur wordt geneutraliseerd. Ook maagklachten die ontstaan door overtollig maagzuur kunnen op die manier worden bestreden.

Bij hevige en blijvende klachten is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Lees ook: Lijst licht verteerbaar voedsel

baking soda gezond

Mondspoeling

Door met zuiveringszout te spoelen kan je een betere mondgezondheid bereiken. Een halve theelepel in een half glas warm water is voldoende om je mond goed te spoelen, net zoals je dat met ander mondwater zou doen. Het zuiveringszout bereikt alle plekjes in je mond, op je tong en komt ook tussen je tanden. Het zorgt voor een balans in het zuurniveau in je mond. Daarnaast bestrijkt het bacteriën die een onprettige geur verspreiden en zorgt het voor een frisse adem.

Witte tanden

Baking soda zit in veel producten waarmee je je tanden kan bleken. De reactie van het zuiveringszout met de stoffen die voor verkleuring zorgen, maakt je tanden witter. Je kan eenvoudig een bakje zuiveringszout nemen en een vochtige tandenborstel gebruiken om je tanden schoon te maken. Spuug de baking soda weer uit en spoel je mond goed met water. Gebruik deze methode maar spaarzaam omdat het zuiveringszout je glazuur kan aantasten.

Eelt verwijderen

Eelt kan eigenlijk weinig kwaad, maar sommige mensen kunnen er pijn door krijgen als er te veel eelt wordt gevormd of er kloven ontstaan. Het wordt veroorzaakt door druk of wrijving. Om die reden krijg je er bijvoorbeeld last van aan de onderkant van de voeten bij veel wandelen. Maar ook tuinieren of andere zware handenarbeid kan voor eelt zorgen. Maak een sojabadje waarbij je een eetlepel baking soda toevoegt aan een glas water. Hierin laat je de eeltplekken 15-30 minuten weken. Daarna is het eenvoudig om de het eelt te (laten) verwijderen. De behandeling kan je meerdere keren herhalen. Pas wel op dat de huid niet te dun en gevoelig wordt door te veel weg te halen.

Wonden ontsmetten

Zuiveringszout dat is opgelost in water heeft een ontsmettende werking, omdat het poeder een antibacteriële werking heeft en daarmee ontstekingen kan bestrijden. Voeg een eetlepel baking soda toe aan een klein glas water en los het goed op. Laat daarin het getroffen gebied gedurende 15-30 minuten weken. Een sojabadje maken is natuurlijk ook mogelijk als het daarmee mogelijk is om de ontsteking beter in contact te brengen met het mengsel. Ook in dit geval is een bezoek aan de huisarts beslist noodzakelijk als de ontsteking niet binnen een paar dagen na het toepassen van een sojabadje verdwenen is of duidelijk is verminderd. Ook bij insectenbeten kan zuiveringszout de pijn aanzienlijk verlichten.

Waarschuwing

Zuiveringszout is gezond maar als je er te veel van gebruikt, kan hef ook een toxische werking krijgen als het de zuurgraad in het lichaam te veel omlaag brengt. Vooral bij mensen die problemen hebben met de nieren kan dit het geval zijn. Als je zuiveringszout gebruikt om chronische buikpijn te bestrijden, is overleg met de huisarts verstandig. Er zijn ook meer ernstige aandoeningen dan overtollig maagzuur die hier de reden van kunnen zijn.

 

 

 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

De voordelen van groentesappen

Door Redactie

Nachtrust problemen? 12 tips om goed te slapen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht