De week van de voeten: Contact maken met je voeten

post afbeelding

Onze voeten vormen ons raakvlak met de aarde. En via hen loopt de verbinding tussen ons aardse en spirituele leven. We zouden veel meer aandacht en waardering voor onze voeten mogen hebben dan dat ze nu vaak krijgen.

Energie via je voeten

De levensenergie die door je kruin wordt ontvangen, vloeit door het lichaam via de voeten weer richting moeder aarde. En via je voeten stroomt het aardse magnetisme weer terug naar je lichaam. De continue uitwisseling van energie loopt dus via je voeten.

Uit balans raken

Je tast je omgeving af met je voeten. En je zoekt je evenwicht ermee op, zodat je gedwongen wordt om stevig te staan. Zodra je emotioneel of psychisch te zwaar belast bent, zal ook je lichaam heel gemakkelijk uit balans te brengen zijn. Voeten zijn eigenlijk je fundament, ze gronden je letterlijk en figuurlijk. Het volgende praktische voorbeeld maakt dat direct duidelijk.

Oefening voor 2 personen, A en B

 • A wordt gevraagd om stevig te gaan staan. Denk je in dat je een solide boom bent, met de wortels diep in de grond.
 • B duwt A met een behoorlijke druk in de rug, om te controleren of A werkelijk stevig staat. Dit zal meestal geen problemen geven.
 • A wordt nu gevraagd om eens diep na te denken over alle activiteiten die hij of zij de laatste week heeft gedaan.
 • B duwt opnieuw met dezelfde kracht.
 • A zal merken dat het veel moeilijker is om op de been te blijven. Denken kost bijzonder veel energie en je verbreekt hierdoor het contact met de aarde.

Gevoel van thuiskomen

Wij vrouwen vinden het mooi om hoog gehakt door het leven te gaan. Echter ook de schoenen die we dragen scheppen afstand tussen ons en de aarde. En hoge hakken vergroten die afstand nog eens; je maakt jezelf daarmee groter dan je in werkelijkheid bent. Vergelijk dat eens met een wandeling op blote voeten op het strand of door het gras.
Ik vind het heerlijk om ‘barefoot’ te wandelen, bijvoorbeeld op de plavuizen in mijn woning of in de tuin, of dat mooie strand. Het geeft me een gevoel van ‘thuiskomen’.

Oefening: kom uit je hoofd

Om ‘uit je hoofd te komen’ en weer contact met de aarde te maken, kun je deze Ismakogie-oefening doen.

 • Trek je schoenen uit
 • Op sokken – of nog beter op blote voeten – ga je gemakkelijk staan
 • Je voeten plat op de grond, de handen hangen losjes langs het lichaam
 • Stel je voor dat je onder beide voeten kauwgom hebt. Je wilt je rechtervoet optillen, maar merkt dat deze aan de grond zit vastgeplakt. Bemerk dat als je je rechtervoet optilt, je linkervoet bijna automatisch de grond in zakt
 • Voel welke spieren zich aanspannen (je beenspieren, bilspieren, buikspieren etc.)
 • Ontspan daarna en vervolgens ‘til’ je je linkervoet ‘op’
 • Nu wil je rechtervoet de grond in
 • Ontspan opnieuw. Je gaat nu ritmisch ‘lopen’, beweeg afwisselend je linker- en je rechterbeen zonder van je plaats te komen

Ook op een stoel

Naast dat deze Ismakogie-oefening stimulerend is voor bijna alle spieren van je lichaam, zal je merken dat je al na enkele minuten veel steviger geaard bent.
Deze Ismakogie-oefening kun je natuurlijk ook op de stoel doen. Ga dan voorop op de stoel zitten (op je zitbeenknobbels) en leg je handen op je schoot. Voel de spieractiviteiten onder je handen zodra je je rechter- of linkervoet ‘optilt’.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

3 activiteiten die ontspannend werken

Door Redactie GezondTotaal

Last van spierspanning? Verken je lichaam

Door Corrie Wierda

Last van slapeloosheid? Oefen dan eens met yin yoga

Door Jolanda Hamers

Help, hoe houd ik alle ballen in de lucht?!

Door Jessica Szabo

Reageer op dit bericht