De wereld is toe aan vrouwelijk leiderschap!

post afbeelding

Jezelf zijn. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Als vrouw heb je immers verschillende rollen; je bent vriendin, moeder, collega, dochter, vrouw van… En voor al die hoedanigheden heb je zelf plaatjes gemaakt over hoe het hoort.

Anderen inspireren

Judith Webber is de laatste jaren flink losgekomen van hoe het hoort. Een totale herontdekking ging hieraan vooraf; echt naar zichzelf durven kijken, zonder maskers. Nu inspireert ze graag anderen om ook hun masker af te doen. Door jezelf te (laten) zien, wordt je leven namelijk stukken meer ontspannen en makkelijker!

Gevoelens onder woorden brengen

Judith Webber is schrijfster, spreekster en trotse moeder. “Maar bovenal ben ik mezelf. Eindelijk”, verzucht Judith. “Want dat had even tijd nodig. Ik vond het namelijk lange tijd heel ingewikkeld om mijn gevoelens onder woorden te brengen, dat had ik niet zo erg geleerd thuis. Best lastig, want in mijn functie als personeelsadviseur kwam ik de hele dag in aanraking met mensen. Maar ik durfde hen vaak niet te vragen wat ik écht wilde weten en ik zei niet wat ik wilde zeggen. Terwijl ik juist als adviseur de vraag achter de vraag op tafel moest krijgen.

Werken in een speeltuin

Stapje voor stapje kwam ik erachter dat ik niet mezelf was.” Niet alleen Judith merkte dit op, ook haar leidinggevende zag het. Zij stelde Judith voor om een coachingstraject in te gaan. “Dat was echt een cadeautje. Hierdoor begon ik mijn werk veel meer als een speeltuin te zien. Ik leerde dat ik me goed voelde door me meer te uiten, dat alles leuker en luchtiger werd. Beetje bij beetje ging ik dat dan ook steeds meer doen.”

Doen waar ik goed in ben

Na deze baan besloot Judith te gaan interimmen. “Ik ontdekte dat als ik verder wilde groeien, ik iets anders moest gaan doen. Ik wist steeds beter wat ik leuk vond, maar ook wat ik beter niet kon doen, waar ik niet goed in was. Meer en meer probeerde ik de functies aan te passen aan mijn talenten en non-talenten. Doen waar ik goed in ben, dat was een verademing. Ik vloog! Ik ging van hokje, oftewel functiebeschrijving, naar puzzelstukje.”

Keuzes maken en mezelf zijn

Toch ging bij Judith op een gegeven moment het roer nog verder om. “Toen het bedrijf waar ik toen werkte een andere koers ging varen, om in scheepstermen te blijven, voelde het niet meer senang. Ik besloot om voor mezelf te beginnen, in eerste instantie als coach, later ging ik ook workshops geven. Ook begon ik met schrijven, startte ik een blog en ben ik gaan Twitteren. Nu mocht ik bepalen waar het schip heen ging!” De keuzes die Judith maakte, bleken een schot in de roos. Maar wat is nu Judiths sleutel tot succes? “Door mezelf te zijn ben ik veel meer ontspannen in doen en laten. Ontspannen zijn heeft ook te maken met ervaring. Vlieguren maken, noem ik het altijd. Spreken voor groepen vond ik vroeger bijvoorbeeld heel eng. Maar niemand die het aan me zag, gelukkig! Toen ik ontdekte dat ik wat te vertellen had, dacht ik: ‘ik doe het gewoon’, dwars door de angst heen, waardoor deze minder en minder werd.”

Jezelf ontdekken en leren genieten

foto covers 3 boekenEn Judith spreekt. Op beurzen, bij bedrijven, voor ondernemersclubs, op hogescholen. Ze heeft zelfs haar eigen e-course ontwikkeld, een online training waarin je puur jezelf ontdekt en leert ten volle te genieten van je leven, je relaties en je werk. Inmiddels is ook Judiths vierde boek in wording. “Dit boek gaat over mijn ervaringen om uit het hokje te breken. In het boek staan onder meer inspirerende verhalen, interviews met bijvoorbeeld ondernemers en ondernemingen. Hierdoor wil ik besef creëren voor ‘Do what you do best’!. Want wanneer iemand zichzelf is en kan zijn, zal deze meer gemotiveerd zijn. Hierdoor neemt de betrokkenheid toe en dit komt ook het resultaat ten goede.”

Vrouwen handelen op gevoel

Jezelf zijn, het klinkt eigenlijk heel simpel. Judith: “We hebben het nodeloos ingewikkeld gemaakt, uit angst. Vrouwen zou ik willen oproepen om zichzelf te laten zien; de wereld is toe aan vrouwelijk leiderschap. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld goed op gevoel handelen. En of het nu gaat om kinderfeestje organiseren of het runnen van een onderneming, voor alles wat je doet bestaat een manier die bij jou past. Stel jezelf de vraag: Wat wil ik nou écht, waar krijg ik energie van? Als we dat allemaal zouden doen, krijgen we een veel leukere wereld. Maar het begint bij de keuze voor jezelf; ik gun mezelf iets beters!”


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht

  1. Go For It Girl! Because You’re A Woman! 😉

    Huub Koch 24-01-2014 18:01

Reacties zijn gesloten.