De wondere wereld van het ‘diëten’

post afbeelding

Afslanken als hobby

Het lijkt er soms op dat vrouwen het leuk vinden om te lijnen. Een soort van hobby. Lijnclubje hier, afslankboek daar, af en toe een dubieuze shake en wat afslankpilletjes en zo jojoën ze zich door het leven heen. Nooit langdurig effectief, wel altijd pogen af te vallen. Brits onderzoek heeft uitgewezen dat een gemiddelde 45 jarige vrouw in haar leven al 61 ‘diëten’ heeft geprobeerd. Stel een meisje begint op haar 15e met lijnen dan zijn dat gemiddeld dus 2 ‘diëten’ per jaar. En sommige dus nog meer!

Populaire diëten

Het aanbod aan populaire ‘diëten’ is gigantisch. Kwestie van vraag en aanbod. Er zijn nu eenmaal veel mensen met overgewicht en nog meer mensen die ontevreden zijn met hun gewicht. De hypes volgen zich dan ook in rap tempo op. Adkins, Brooddieet, Montignac, Sonja Bakker, Dr. Frank en vul het rijtje maar aan. Geen koolhydraten of juist geen vet? Veel eiwit of juist veel fruit? Of geen combinatie van koolhydraten, eiwitten en vet in één maaltijd?. Hoe je het ook went of keert: al deze ‘diëten’ komen op hetzelfde neer: de totale hoeveelheid energie (kilocalorieën) van al deze ‘diëten’ is laag. Veel lager zelfs dan het standaard energieverbruik. Dus je valt er van af. Vaak nog snel ook! Maar op een gegeven moment is het boek uit. En daar gaat het dus faliekant mis. Ten eerste, je moet nu zelf na gaan denken wat je moet doen en laten terwijl daarvoor Dr. Frank (of iemand anders) dat voor je deed. Ten tweede: het ‘dieet’ sluit in 99,9% van de gevallen niet aan op de ‘normale’ eetgewoontes. Deze cocktail van factoren maakt dat het vrijwel onmogelijk is het bereikte resultaat qua gewicht te behouden. Simpelweg omdat je gedurende het volgen van het ‘dieet’ zelf niet hoefde na te denken – lees: niet geleerd hebt je gewoontes aan te passen.

Dieet?

Dubieus in alle gevallen is trouwens de term ‘dieet’. Letterlijk genomen is een dieet een voedingswijze die om medische redenen afwijkt van de normale voedingswijze. Technisch gezien mogen de menuutjes in dit soort boeken dan ook helemaal geen dieet genoemd worden. Medische redenen zijn altijd individueel, dus het schrijven van een ‘dieet’ in boekvorm voor een grote populatie is volstrekt onmogelijk.

Gezond verstand

Ik verwonder me regelmatig over- toch zeer intelligente – vrouwen die al een hele rits aan ‘diëten’ geprobeerd hebben en uiteindelijk toch schoorvoetend bij me op de stoep staan. Persoonlijk zou ik na een ‘dieetje’ of 20 – en waarschijnlijk al sneller – denken: dit werkt dus niet. En toch blijft iedereen keer op keer in dezelfde valkuil stappen. Hopend op HET wonderdieet. Deze luchtbel wil ik bij deze met liefde doorprikken: HET wonderdieet bestaat niet. Nu niet, nooit niet. Gezond eten, gezond leven, het bereiken van een gezond gewicht hangt grofweg af van 4 factoren: intrinsieke motivatie, kennis, bewustzijn van het eigen eet- en leefgedrag en bovenal: gezond verstand. Een boek triggert geen van allen. Een voedingsexpert kan hierin wel een belangrijke rol spelen. Dus wat houdt je tegen?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

Vijf gezonde blender recepten

Door Gast Blogger

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Waarom ketose niet alleen goed is voor afvallen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht