De zin en onzin van diëten

post afbeelding

De oorzaak van het jojo-effect

Wanneer je te dik bent, en er zijn verder geen medische indicaties, is waarschijnlijk je energiebalans uit balans. Er komt meer energie binnen dan dat je verbruikt. Met andere woorden: je eet te veel of te calorierijk en/of beweegt te weinig.

Als je op dieet gaat, krijg je tijdelijk (veel) minder calorieën binnen. Hierdoor val je af. Deze gewichtsafname lijkt in het begin vaak extra groot doordat je behalve vet ook veel vocht en darminhoud kwijtraakt. Bovendien vertraagt je stofwisseling als je streng lijnt; je lichaam heeft dus nog minder calorieën nodig dan eerst. Wanneer je daarna weer je oude, foute eetpatroon gaat volgen, komen de kilo’s er in rap tempo weer aan.

Voor een goed resultaat zal je je eet- en leefpatroon blijvend moeten aanpassen

Diëten om (snel) af te vallen worden dan ook steeds vaker afgeraden. Ook van een gewichtsconsulent zal je nooit een heel streng dieet krijgen. Je krijgt een voedingsadvies dat slechts in lichte mate energiebeperkend is, maar vooral inzet op gezondere eetgewoonten. Bovendien word je geadviseerd om vooral veel te gaan bewegen. Gezonde voeding en beweging is de magische combinatie. Deze combinatie vergt wel gedragsverandering. Veranderingen in het eet- en leefpatroon! Deze veranderingen zullen er, in tegenstelling tot een snelle afslankkuur, voor zorgen dat de kilo’s er op de lange termijn af gaan én blijven!

N.b. Dit betekent niet dat je je leven lang moet lijnen. Wanneer je je streefgewicht bereikt hebt, kan je met een gezond eet- en leefpatroon gewoon heel lekker eten. Het gaat vooral om het maken van gezonde keuzes.

Tip

Probeer om niet meteen al je voedingsgewoonten om te gooien, dan is de kans namelijk klein dat je het volhoudt. Schaaf het steeds een stukje (of een paar stukjes) bij. Ga uit van een gezonde voeding volgens de schijf van vijf.

Voor de aanbevolen hoeveelheden en heel veel andere informatie over gezonde voeding, kun je ook eens kijken op de site van het voedingscentrum.


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht