De zin en onzin van diëten

post afbeelding

Je vecht hard om wat extra kilootjes af te vallen. Voor die ene jurk, voor die bewuste vakantie waar je naar uitziet, of om welke reden dan ook. Net zo makkelijk zijn ze weer terug, want tijdens de vakantie of in een periode dat je net even niet lekker in je vel zat, was de verleiding toch net iets groter dan gehoopt.

Tijd voor het volgende dieet? Weer het terug naar het vorige of toch maar iets anders?

Welk dieet kies jij

Diëten. Als je in een willekeurige boekwinkel naar de afdeling met voedingsboeken gaat vindt je de mooiste, hipste en meest uiteenlopende dieet- en leefstijlboeken. Van Southbeach tot Sonja Bakker. Van Rens Kroes tot Atkins. Van de Voedselzandloper tot Melk, de Witte Sloper. Welke kies je dan? Degene waarbij je het meeste wat jij lekker vindt, onbeperkt mag eten? Degene waarmee de buurvrouw-van-de-vriendin-van-de-broer-van-je-achternichtje het meest mee is afgevallen?

Een echt dieet is individueel

Strikt gezien zijn het allemaal geen diëten. Een ‘dieet’ is van oorsprong een medische term die wijst op ‘een voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu’. Met name de laatste is interessant. Want het mooie dieetboek wat je aanschaft – die vorige hielp immers maar tijdelijk! – is helemaal niet voor jou geschreven. Niks individueel. De buurvrouw-van-de-vriendin-van-de-broer-van-je-achternichtje gebruikte dit boek immers ook. Vindt zij precies dezelfde producten lekker? Hebben jullie precies dezelfde baan? Doen jullie aan precies dezelfde sport?

Niet vol te houden

Dat gebrek aan individuele aanpak is het allergrootste probleem in het volhouden van het ‘dieet’. Het blijkt op lange termijn toch niet zo handig te zijn. De kinderen zitten elke avond met een pruillipje aan tafel en manlief heeft gewoon zin in een lekkere biefstuk na twee weken gluten- en lactosevrije vega gehakt voorgeschoteld te hebben gekregen. Uiteindelijk ga je voor de bijl. Na een week, na een maand of tijdens de vakantie. Het is gewoon niet vol te houden.

Vijf tips voor passend voedingspatroon

Hoe vindt je een voedingspatroon dat bij jou past dat blijvend is? Vijf basic tips:

  1. Zoek een professional. Een moderne (sport)diëtist kan je helpen het voedingspatroon te vinden dat bij jou persoonlijk past en je hier bij te coachen
  2. Mijd internet en vooral forums over voeding. Die stortvloed met goedbedoelde-uit-eigen-ervaring-geputte adviezen gaan jou niet helpen
  3. Loop alleen de buitenring in de supermarkt. De binnenpaden van de shortcuts staan vol met onweerstaanbare koekjes, chips en chocolade terwijl de buitenkant vol staat met verse producten
  4. Mijd de weegschaal. Eens per maand is ruim voldoende! Met name bij vrouwen kan het gewicht door de maand heen schommelen met wel 1,5-2,0kg (!).
  5. Verander je mindset.’Ik mag niks want ik ben op dieet’ is niet bepaald de positieve houding die je nodig hebt om je doel te bereiken. Je bent niet op dieet maar je leefstijl aan het optimaliseren. Klinkt dat niet stukken beter?

GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Vijf gezonde blender recepten

Door Gast Blogger

Waarom ketose niet alleen goed is voor afvallen

Door Gast Blogger

Gemakkelijk gezonder leven? Zo doe je dat!

Door Gast Blogger

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht