Detox. Is het eigenlijk wel nodig?

post afbeelding

In de afgelopen tijd heb ik detox challenges op Facebook voorbij zien komen. En zeer regelmatig hoor ik mensen praten over gezond eten en afvallen. Dan valt ook vaak het woord ‘detox’. Wat is detoxen en wat doet het?

Reinigen

Detoxen is het reinigen van je lichaam. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een dieet te volgen, een sapkuur te volgen of een klysma te nemen. Bij een klysma reinig je je darmen van buitenaf door een vloeistof in te brengen.
Je kunt verschillende diëten volgen, bijvoorbeeld bepaalde groentes en fruit eten of fruit- en groentesapjes maken. Vasten door alleen water te drinken is ook een optie.

Afvalstoffen

Het doel van detoxen is om je lichaam te ontdoen van giftige stoffen. Detoxen is in principe niet schadelijk, maar je lichaam heeft het niet nodig. Je lichaam reinigt zichzelf. Je lever heeft de taak om afvalstoffen af te voeren en is hier dag en nacht mee bezig. Ik denk dat je lichaam zichzelf heel goed schoon kan houden. Als er sprake van vergiftiging is, dan word je wel ziek, zodat je lichaam zich hier volledig op kan richten.

Vreten en vasten

Ik heb een periode gehad waarbij ik de ene dag enorm veel at en de volgende dag niets at in de poging de schade van de vorige dag te herstellen. Ik werd vooral moe door deze extremiteiten in eetgedrag. Na uitbundig eet- en drinkgedrag minder of gezond gaan eten om dit te herstellen, heeft weinig zin. De stoffen die je hebt genuttigd zijn vaak al opgenomen of opgeslagen. Het is beter om gezond te eten en af en toe wat lekkers te eten, dan dat je je uitleeft en dit probeert te herstellen met detoxen. Als je zorgt dat er veel giftige stoffen al niet binnen komen, dan hoeft je lichaam het ook niet af te voeren.

Energiek? Voor mij niet

Detox wordt al snel in verband gebracht met energiek en gezond. Uit ervaring kan ik zeggen dat vasten mij een slap gevoel geeft en ik mij daar dus niet energieker door voel. Naar mijn mening is detoxen niet nodig als je een regelmatig en gezond eetpatroon hebt.

Wat zijn jouw ervaringen bij detoxen?


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht

  1. Hoi Catherine, bedankt voor je reactie en link naar artikel. Groetjes, Annelon.

    Annelon 31-03-2015 16:45

Reacties zijn gesloten.