Diabetes? Laat je ogen jaarlijks controleren!

post afbeelding

Het thema tijdens Wereld Diabetes Dag is  Eyes on Diabetes. Dit omdat steeds meer mensen met diabetes blind worden. Het Oogfonds lanceert daarom een nieuwe brochure over de oogziekte diabetische retinopathie en roept mensen met diabetes op om hun ogen minimaal één keer per jaar te laten onderzoeken.

Beschadiging netvlies

Steeds meer Nederlanders krijgen diabetes, inmiddels loopt de teller al ver over 1 miljoen. Eén van de meest voorkomende complicaties bij diabetes is retinopathie, oftewel beschadiging van het netvlies. Hoe langer iemand diabetes heeft, hoe groter de kans op oogproblemen. Na twintig jaar zijn bloedvaatjes in het netvlies bij meer dan tachtig procent van alle diabetespatiënten beschadigd.

Toename blindheid

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Niet alleen krijgen steeds meer Nederlanders diabetes, dit gebeurt ook nog eens op steeds jongere leeftijd. Daardoor worden steeds meer mensen slechtziend of blind. De schade die diabetes veroorzaakt aan de ogen is onherstelbaar, maar door op tijd in te grijpen kan verdere beschadiging wel voorkomen worden. Naast een jaarlijkse controle is snelle herkenning daarom cruciaal om zoveel mogelijk zicht te behouden.”

Alarmsignalen

Belangrijke symptomen van retinopathie zijn minder scherp zien; wazig of vervormd beeld; kleuren minder helder zien; dubbelzien; bewegende vlekken of slierten; nachtblindheid en pijn. Welke klachten iemand heeft, hangt af van de ernst van de schade en welk deel van het netvlies is aangetast. Vaak ontstaan klachten pas in een laat stadium als het netvlies al flink beschadigd is. Het advies voor alle diabetespatiënten is daarom om de ogen minstens één keer per jaar te laten controleren.

Nieuwe gratis brochure

Voor iedereen die meer wil weten over het ontstaan, herkennen en behandelen van diabetische retinopathie heeft het Oogfonds een nieuwe brochure ontwikkeld. Deze is via het Oogfonds gratis verkrijgbaar.

Afbeelding: Oogfonds


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Valkuilen gezonde leefstijl bij diabetes 2

Door Gast Blogger

Het belang van goede voetverzorging

Door Gast Blogger

Onderzoek naar oogproblemen bij diabetes

Door Redactie GezondTotaal

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht