Dit zijn de 10 meest effectieve natuurlijke bloedverdunners

post afbeelding

Wat zijn bloedverdunners en waarom gebruik je deze als medicijn? Wat voor natuurlijke bloedverdunners zijn er? Men noemt bloedverdunners in de medische wereld in het algemeen antistollingsmiddelen. Ons bloed heeft namelijk de eigenschap te kunnen stollen als dat nodig is. Dat zorgt ervoor dat wonden niet blijven bloeden en deze kunnen genezen. Bij trombose stolt het bloed echter ook in de aderen en dat kan gezondheidsproblemen opleveren. Ook als de aderen aan de binnenzijde beschadigd raken, kan het bloed hier stolsels vormen die de bloedwegen geheel of gedeeltelijk afsluiten. Dat kan tot hart- of herseninfarcten leiden. Na een operatie krijgt de patiënt ook vaak een periode bloedverdunners voorgeschreven omdat de kans op bloedstolsels vooral na een lang ziekbed toeneemt.

Zijn bloedverdunners gevaarlijk?

Er zijn regelmatig berichten over de risico’s van bloedverdunners en dan spreekt men voornamelijk over de NOAC’s, dit zijn de zwaardere middelen en deze medicijnen worden bijvoorbeeld voorgeschreven als iemand een hartinfarct heeft gehad. Omdat de werking van deze middelen erop is gebaseerd dat ze de stolling van het bloed vertragen of zelfs verhinderen, betekent dit dat er complicaties kunnen ontstaan bij bloedingen. Mensen kunnen overlijden aan een te groot verlies van bloed en er bestaat geen antidotum ingeval iemand die deze bloedverdunners slikt een hevige bloeding krijgt. Er zijn dus duidelijke nadelen verbonden aan het gebruik van deze zware medicijnen. Omdat mensen in bepaalde situaties ook beschermd moeten worden tegen bloedstolsels, zijn de voordelen echter beduidend groter dan de nadelen.

Alternatieve bloedverdunners

Het is nooit een goed idee om op eigen initiatief over te stappen van voorgeschreven bloedverdunners op natuurlijke producten. Er zijn een aantal natuurlijke bloedverdunners die zeker een positieve invloed hebben waar het voorkomen van ongewenste stolling betreft. Hou er altijd rekening mee dat ook veel pijnstillers zoals aspirine gebaseerd zijn op het ‘verdunnen’ van het bloed. Een aantal natuurlijke bloedverdunners versterkt de werking van deze middelen, overleg met de huisarts is in dat geval altijd een goed idee.

Gezondheid is nooit alleen een kwestie van het eten of drinken van bepaalde stoffen of supplementen. Een gevarieerde voeding en voldoende beweging is ook voor ‘gezond’ bloed en een normale bloeddruk een noodzaak.

10 natuurlijke bloedverdunners

1. Water

Water staat beslist niet voor niets in deze lijst met natuurlijke bloedverdunners. Ons lichaam bestaat voor 80% uit water. Afhankelijk van je gewicht heeft het lichaam iedere dag weer minstens 2 liter water nodig. Ook het bloed heeft voldoende water nodig om de juiste ‘dikte’ te behouden. Te weinig vocht binnen krijgen zorgt ervoor dat het bloed te ‘stroperig’ gaat worden. Dat verhoogt de kans op bloedziekten. Water heeft geen bijwerkingen en het is dus geen enkel probleem om er veel van te drinken, ook als je bloedverdunners als medicijnen hebt voorgeschreven gekregen.

2. Knoflook

Dat knoflook een plantaardig antibioticum is, weet men al gedurende de vele eeuwen, ook toen de precieze werking nog onduidelijk was. Inmiddels heeft de wetenschap ontdekt dat knoflook ziekmakende bacteriën effectief kan uitschakelen. Daarnaast maakt knoflook de aderen ook nog eens schoon. Het is een van de weinige natuurlijke middelen die cholesterolaanslag in de aderen kan doen afnemen. Het bloed kan hierdoor weer makkelijker stromen. Het verlaagt daardoor de bloeddruk en heeft ook een verdere bloedverdunnende werking.

Holland & Barrett Excellente Knoflook

De tabletten van Holland & Barrett Excellente Knoflook zijn geurvrij. 1 tablet is vergelijkbaar met 1250mg verse knoflook. Knoflook helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte.

Prijs: v.a. € 15,99 op Holland&Barrett

3. Cayennepeper

Cayennepeper, maar ook rode peper zorgt ervoor dat de aderen wijder worden. Hierdoor wordt de bloeddruk lager omdat het bloed meer gemakkelijk kan stromen. Het regelmatig eten van deze pepers heeft daardoor een positieve werking op de bloeddruk en maakt ongewenste stolling minder waarschijnlijk. Peper is natuurlijk geschikt als een middel om de voeding op smaak te brengen. Als je niet van de smaak van scherp eten houdt, is het ook mogelijk om dit middel als supplement te gebruiken.

natuurlijke bloedverdunners

4.  Bromelaïne

Bromelaïne is een stof die voorkomt in de ananas. Het is bekend dat deze stof ook zwellingen kan tegen gaan zoals bij een oedeem of het carpal tunnelsyndroom. Maar bromelaïne heeft ook een duidelijk bloedverdunnende werking. De meest gezonde en lekkerste manier om van ananas te genieten is om een verse in blokjes te vedelen. Voor twee personen is dat een traktatie met positieve effecten.

Holland & Barrett Bromelaïne

Bestel Bromelaïne tabletten bij Holland&Barrett en profiteer van een korting oplopend tot 60% bij afname van meerdere producten!

Prijs: v.a. € 18,99 op Holland&Barrett

5. Kaneel

Kaneel is ook een van die stoffen waarmee je de maaltijd op smaak kan maken met een uitstekende natuurlijke bloedverdunner. Het wordt in de Nederlandse keuken bijvoorbeeld gebruikt bij havermout. Gecombineerd met appel is dit een gerecht dat iedere ochtend op veel ontbijttafels wordt geserveerd.

Nature’s Garden Kaneel Supplementen

Nature’s Garden Kaneel bevat per tablet 500mg kaneel van de bast van de boom. De tabletten helpen bij de spijsvertering enwerken als effectieve natuurlijke bloedverdunner.

Prijs: v.a. € 25,99 op Holland&Barrett

Lees ook: Is havermout als ontbijt gezond?

6. Dille

De werking van dille als bloedverdunner is ook gebaseerd op het verwijden van de bloedvaten waardoor het bloed meer eenvoudig door de aderen stroomt en minder snel zal stollen. Dille is smakelijk bij een salade maar kan ook over gekookte aardappelen worden gesprenkeld. Dille is ook een goede toevoeging aan soep en je kan het ook gebruiken in een thee op basis van groene kruiden.

alternatieve bloedverdunners

7. Oregano

Oregano valt als bloedverdunner uitstekend te combineren met dille qua smaak in een soep. Hiermee heb je het voordeel van twee natuurlijke bloedverdunners die elkaars werking kunnen versterken. Ook in een gezonde groentesmoothie kunnen zowel dille als oregano worden gebruikt.

8. Gingko Bilboa

Hoewel hij wellicht niet besefte dat deze thee het bloed verdunde was Goethe een van de vroege gebruikers van gingko bilboa. Hij had op latere leeftijd last van hartkrampen en merkte dat deze minder heftig werden als hij thee van gingko bilboa dronk. Vandaag de dag is deze thee verkrijgbaar in de betere biologische winkels. De thee wordt ook aangeraden voor studenten voor een tentamen of tijdens een zware studie omdat de stof de cognitieve vaardigheden zou verhogen.

Holland & Barrett Ginkgo Biloba

Ginkgo draagt bij tot het behoud van een goede cognitieve functie. Ginkgo ondersteunt een normale bloedcirculatie. 1 capsule per dag tijdens de maaltijd innemen.

Prijs: v.a. € 20,99 op Holland&Barrett

9. Gedroogd fruit

Snoepen is maar zelden gezond maar bij een gevarieerde voeding hoort ook suiker. Deze haal je ten dele uit vers fruit maar sommige gedroogde vruchten geven je zowel de noodzakelijke zoetigheid als een bloedverdunnend effect. Als je van gedroogde vruchten houdt behoren de volgende soorten tor de aanraders: rozijnen, cranberry’s, pruimen en kersen. Geneeskrachtig fruit als gezonde snoep.

Gember en bloedverdunners

10. Gember en bloedverdunners

Gember en bloedverdunners? Ja, ook dit is een natuurlijke bloedverdunner. De belangrijkste werking van gember als natuurlijk bloedverdunnend middel is gebaseerd op de versterking van de werking van andere middelen. Dit geldt bijvoorbeeld bij aspirine maar ook zwaardere middelen. Voorzichtigheid is dan geboden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Vijf apps voor minder stress

Door Redactie

Waar moeten goede mondkapjes aan voldoen?

Door Redactie

Burn-out klachten hoger door corona crisis: hoe kun je dit zelf tegengaan?

Door Redactie

Vijf manieren om te ontspannen

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht