DNA testen nu belangrijker dan ooit

post afbeelding

Een gezonde leefstijl met een uitgekiend voedingspatroon en voldoende beweging zijn belangrijk om je lichaam in een goede conditie te houden. Het is echter ook zo dat er altijd andere factoren zijn die invloed hebben op je gezondheid. Bijvoorbeeld de omgeving waarin je leeft, maar ook eventuele aanleg voor aandoeningen en erfelijke ziekten. In dat kader is het laten uitvoeren van een DNA-test dan ook belangrijker dan ooit. Een dergelijke test biedt onder meer informatie over het risico dat je loopt op bepaalde ziektes.

DNA-test gezondheid

Je DNA zegt veel over jou als persoon en biedt ook de mogelijkheid om verwantschap te onderzoeken of om te ontdekken waar je voorouders vandaan kwamen. Daarnaast voorzien DNA-testen in informatie over je eigen gezondheid. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een test te laten uitvoeren om na te gaan of je een hogere kans hebt op borstkanker, of dat er een risico bestaat op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Zo voorzien DNA-testen in allerlei mogelijke risico’s die te maken hebben met je gezondheid.

Een test is ook uit te voeren om te bepalen of je een aanleg hebt om Parkinson te krijgen of om Alzheimer te ontwikkelen. Er zijn verder specifieke DNA-testen die laten zien of je wel of niet drager bent van een zeldzame ziekte. Overigens is het niet zo dat de uitkomst van een DNA-test daadwerkelijk leidt tot het ontwikkelen van een bepaalde ziekte. Er zijn namelijk meerdere genen die daarop invloed hebben en deze maken niet allemaal onderdeel uit van de test.

Kans op ontwikkelen van ziektes

Een DNA-test kan het risico weergeven dat je loopt op het ontwikkelen van een aandoening of een ziekte. Het zijn echter niet alleen je genen die de kans daarop bepalen. Je eigen levensstijl en woonomgeving hebben daar bijvoorbeeld ook invloed op.

Mocht een DNA-test uitwijzen dat je risico loopt op een hoge bloeddruk en je rookt dan is het roken natuurlijk een extra factor die daar invloed op heeft. Rook je niet en heb je een gezond gewicht dan is de kans dat je een hoge bloeddruk ontwikkelt logischerwijs lager in te schatten.

Een DNA-test geeft wat dat betreft dus geen garantie op het ontstaan van ziekten. Dat is maar goed ook, want dat betekent dat je zelf eveneens invloed hebt op je eigen gezondheid. Daarom is het aan te raden om voldoende te bewegen en een gezond voedingspatroon aan te houden.

Uniek DNA-profiel

Dat het laten uitvoeren van een DNA-test belangrijker is dan ooit, komt omdat je daardoor meer bewust wordt van je eigen DNA-profiel. Dat geeft bijvoorbeeld mogelijk aanleiding om gewicht te verliezen, te stoppen met roken of gewoon een gezonde levensstijl aan te houden.

Een test met een uniek DNA-profiel is onder meer uit te voeren ten behoeve van medische toepassingen. De erfelijke factor is daarin belangrijk als je bijvoorbeeld kinderen wilt en je wilt weten of jij of je partner drager is van een bepaald gen dat het risico op een bepaalde ziekte verhoogt. 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Je verslaving verslaan

Door Redactie

Hoe bespaar je tijd ’s ochtends?

Door Redactie

Hoe revalideer je van een knieoperatie?

Door Redactie

Waarom een koolhydraatarm ontbijt?

Door Redactie

Reageer op dit bericht

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.