Dokter, helpt acupunctuur bij rugpijn?

post afbeelding

Bijzonder veel mensen met rugpijn ondervinden baat bij acupunctuurbehandeling. Recent wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van acupunctuur bij pijn in de onderrug ondersteunt deze patiëntenervaringen opnieuw. De verschillende vormen van acupunctuur bleken tot minder pijn en een sneller herstel van de ziekte te leiden dan de standaard aangeboden behandelwijzen.

Behandeling van rugpijn

Voor de meeste aandoeningen is middels de richtlijn een standaardbehandeling vastgesteld. Bij aspecifieke klachten met pijn in de onderrug is echter een variatie aan behandelingen geadviseerd. Bij veel patiënten verdwijnt de rugpijn na verloop van tijd vanzelf weer. Bij andere patiënten houdt de klacht aan en is medische ondersteuning voor de genezing noodzakelijk.

De eerste behandelingen die voorgeschreven zijn veelal pijnstillers en oefentherapie, eerste lijns psychologische zorg en fysiotherapie. Wanneer dat niet tot afdoende genezing leidt, worden vaak injectie- en denervatietechnieken toegepast, waarbij de zenuw die de pijnprikkels afgeeft wordt verdoofd of verwijderd.

Acupunctuur bij rugpijn als behandeling

Veel mensen geven echter de voorkeur aan acupunctuur. Acupunctuur is bovendien tenminste zo effectief gebleken.

Bij acute rugpijn volstaan enkele acupunctuurbehandelingen om de pijn weg te nemen. Bij langdurige pijn zien we met acupunctuur kort na de behandelingen al een duidelijk resultaat door afname van de pijn. Ook blijkt met acupunctuur behandelingen een verkort ziekte beloop bij rugpijn.

Acupunctuur richt zich op het wegnemen van pijn

Bij de behandeling met acupunctuur bij rugpijn zal uw behandelaar altijd eerst een intake consult doen. Hierbij wordt de diagnose gesteld, en worden de verschillende behandelmogelijkheden met u besproken. Bij de diagnose wordt goed gelet op de oorzaken van de pijn. Een onjuiste houding kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van verschillende lengte van de benen. Corrigerend schoeisel is dan onderdeel van de oplossing om de oorzaak weg te nemen. De acupunctuurbehandelingen richten zich dan op het wegnemen van de pijn.

Over het algemeen is de behandeling beperkt tot een paar naalden die 20 tot 30 minuten geplaatst worden. De effecten van de acupunctuurbehandeling kunnen worden versterkt door electrostimulatie van de acupunctuurnaalden.

Vragen over behandeling van lage rugpijn met acupunctuur?

Heeft u vragen over behandeling van lage rugpijn met acupunctuur, neemt u dan gerust contact op met uw acupunturist bij u in de buurt. Let erop dat deze wel geaccrediteerd is. Het heeft ook de voorkeur dat u kiest voor een arts-acupuncturist, zeker wanneer u ook medicatie slikt of ook aan andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld osteoporose, lijdt.

Over de mogelijkheden van acupunctuur bij lage rugpijn en andere stoornissen aan het bewegingsapparaat is meer informatie beschikbaar op de websites www.artrosezorg.nl en www.npva.nl.

Acupunctuur en de basiszorgverzekering

De kosten van acupunctuur worden helaas niet vergoed door de basiszorgverzekering. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de zorg geheel of gedeeltelijk wanneer de acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging (de NAAV of de NVA). Bij lage rugpijn komt het daarnaast steeds vaker voor dat de werkgever de kosten van de acupunctuurbehandeling geheel of gedeeltelijk wil vergoeden. De behandeling leidt immers tot een korter ziekteverzuim en een beter welzijn van de werknemers.

Hebt u vragen; stel deze gerust onderaan dit artikel of bezoek www.mcbalans.nl.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wist je dat de Chinezen op een andere manier naar gezondheid kijken?

Door Redactie GezondTotaal

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Seks met rugpijn. Hoe dan?

Door Gast Blogger

Angst voor pijn. Maar wat is pijn eigenlijk?

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht