Dokter, kunt u mij over acupunctuur vertellen?

post afbeelding

Wat is acupunctuur?

Het woord “acupunctuur” is afgeleid van de woorden “acu” (wat in het Latijns “naald” betekent) en punctuur (afgeleid van het Latijnse “punctus”) wat prikken betekent. Acupunctuur betekent letterlijk vertaald dus “prikken met naalden”. De Chinese term voor acupunctuur (“Zhen Jiu”) betekent “therapie met naalden”. Acupunctuur is dus een behandeling waarbij naalden worden gebruikt als medisch hulpmiddel.

Doet acupunctuur pijn? En is het wel veilig?

Bij acupunctuur worden kleine heel dunne en solide naaldjes gebruikt. Veel mensen voelen bij de acupunctuur behandeling een lichte tinteling. Bij het inbrengen ervaren sommige mensen een heel klein beetje pijn. De meeste mensen ervaren acupunctuur als pijnloos. Als u pijn ervaart bij een acupunctuur behandeling overleg dit dan altijd met de acupuncturist.

Acupunctuur naalden zijn in Amerika vrijgegeven door de FDA (Food en Drug Administration) voor medisch gebruik. Dit wil zeggen dat acupunctuur naalden bij correct gebruik veilig zijn. Daarbij is door de FDA gesteld dat steriele naalden wegwerp naalden gebruikt dienen te worden. Acupunctuur is in Nederland niet gereguleerd waardoor de Inspectie Volksgezondheid het gebruik van de naalden niet controleert. De beroepsorganisaties van acupuncturisten controleren wel regelmatig en zien toe op hygiëne en correct gebruik van de naalden. Het is wel belangrijk zelf er goed op te letten of uw acupuncturist steriele wegwerp naalden uit de gesloten verpakking gebruikt.

Het inbrengen van de naalden dient ook correct te gebeuren. Bij incorrect plaatsen van de naalden bestaat het risico op infecties of het prikken van organen. Ook hiervoor is het dus belangrijk u altijd te wenden tot een erkende acupuncturist.

Werkt acupunctuur?

Acupunctuur blijkt bij een groot aantal klachten zeer effectief. Dit blijkt uit ervaringen van patiënten en wordt onderbouwd door onderzoek van de W.H.O. (Wereld Gezondheid Organisatie) en andere nationale gezondheidsinstituten waaronder de NIH (National Institute of Health, V.S.). Veel voorkomende aandoeningen waarvoor de werking van acupunctuur bewezen wordt geacht zijn:

 • Allergische rhinitis (inclusief Hooikoorts)
 • Beroerte
 • Bijwerkingen van radiotherapie en/of chemotherapie
 • Depressie (waaronder depressieve neurose en depressie volgend op een beroerte)
 • Frozen Shoulder
 • Gezichtspijn (met inbegrip van craniomandibulaire disfunctie)
 • Hoge bloeddruk
 • Hoofdpijn (inclusief migraine)
 • Hernia inde rug
 • Lage rugpijn (anders dan hernia)
 • Menstruatiepijn, primaire
 • Nekpijn
 • Ochtendmisselijkheid
 • Rookverslaving
 • Tenniselleboog
 • Zwangerschapsmisselijkheid

 

De behandeling blijkt ook zeer effectief bij onder meer:

 • Onvruchtbaarheid, hulp bij verbetering van het aanslaan van IVF-behandeling
 • Pijnbestijding bij spier-, gewrichts- en neurologische pijn
 • Klachten bij menstruatie
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Slapeloosheid
 • Aafvallen
 • Verslavingen (roken, snoepen)
 • Overgewicht
 • Herstel na ongelukken, zoals whiplash

 

De W.H.O. heeft een overzicht opgesteld van aandoeningen waarbij acupunctuur effectief is. De Nederlandse PatiëntenVereniging voor Acupunctuur – NPVA heeft dit overzicht op haar website opgenomen.

Acupunctuur kan vaak in combinatie met andere behandelingen gebruikt en effectief zijn. Zo kan het effect van acupunctuur versterkt worden door het gebruik van kruidentherapie. Maar ook in combinatie met een dieet of reguliere behandelingen blijkt acupunctuur bijzonder effectief.

Hoe werkt acupunctuur?

Vanuit de Chinese geneeskunde verklaart men de werking van acupunctuur via het systeem van de twee tegengestelde krachten “yin” en “yang”. De energie (Qi) stroomt via twaalf hoofd energiebanen en acht secondaire energiebanen door het lichaam. 409 acupunctuurpunten verbinden deze energiestromen. De Chinese filosofie stelt dat deze in balans dienen te zijn en dat onbalans blokkades veroorzaakt in de energiestromen en daardoor tot ziekte leidt. Door de acupunctuurpunten met het inbrengen van de acupunctuurnaalden te stimuleren kunnen blokkades worden opgeheven waardoor de balans terugkeert en de aandoening door het lichaam zelf wordt genezen. (Het lichaam doet weer het eigen werk goed om zich zelf te herstellen)

In de Westerse geneeskunde kent men geen “yin”, “yang” en “qi”. Er zijn daarom tal van studies gedaan om de werking van acupunctuur te verklaren binnen het kader van de westerse of reguliere geneeskunde. Verschillende onderzoeken laten zien dat de werking waarschijnlijk is te verklaren doordat de acupunctuurbehandeling de aanmaak van onder meer pijnbestrijdende endorfine en cellen in het immuunsysteem bevordert.

Hoe gaat een acupunctuur behandeling in z’n werk?

Voordat de behandeling start zal een intake consult plaatsvinden. Het is belangrijk hierbij de acupuncturist goed te informeren over uw klachten, maar ook over uw medische historie. Daarnaast kunnen dieet en lifestyle zoals ontspanning en beweging aan de orde komen. Aan de hand van het intake consult wordt het behandelplan opgesteld. Het is mogelijk dat de acupuncturist vaststelt dat acupunctuur niet de juiste therapie voor de aandoening is, maar u bijvoorbeeld doorverwijst of een andere behandeling voorstelt, zoals een dieet.

Wanneer het behandelplan is vastgesteld begint de behandeling. De acupuncturist zorgt bij de acupunctuur voor het plaatsen van de acupunctuurnaalden waarna u de behandeling op u in laat werken. De acupuncturist beoordeelt hierbij ook hoe u reageert op de behandeling. Meestal vindt de eerste behandeling plaats aansluitend aan het intake consult.

Hoe weet ik of ik bij de goede acupuncturist ben?

Acupuncturist is in Nederland een vrij beroep. Dat wil zeggen dat iedereen zichzelf acupuncturist mag noemen. Dit is een onduidelijke situatie voor patiënten, maar gelukkig zijn er initiatieven genomen waarmee u het kaf van het koren kunt scheiden. Er zijn in Nederland grosso modo drie groepen acupuncturisten te onderscheiden.

 • Erkende acupuncturisten
 • Artsen of therapeuten met aanvullende opleiding acupunctuur
 • Niet erkende acupuncturisten

 

Het is enorm belangrijk u uitsluitend tot erkende acupuncturisten te wenden. Deze zijn aangesloten bij beroepsorganisaties die de opleidingen verzorgen, een klachtenregeling toepassen en regelmatig de praktijk van de acupuncturist controleren. De erkende acupuncturisten dienen periodiek nascholing te volgen. Veel patiënten kiezen voor de arts-acupuncturisten, omdat zij op die wijze een goede aansluiting met de reguliere behandelingen houden en indien nodig – mits de patiënt dat wenst – overleg of afstemming met de eigen huisarts op eenvoudige wijze kan plaatsvinden. Acupunctuur bij artsen vindt vaak plaats binnen een breder kader van behandelingen en wordt ook wel medische acupunctuur genoemd. Acupuncturisten aangesloten bij de N.A.A.V. zijn altijd arts.

Het is dus van groot belang de kwaliteit van de acupuncturist te controleren. Ga niet af op de diagnose die gesteld is door een acupuncturist die onvoldoende medische training heeft ontvangen.

Wordt de acupunctuurbehandeling vergoed door de zorgverzekering?

Acupunctuur valt niet onder de basiszorgverzekering. In veel aanvullende zorgverzekeringen wordt acupunctuur wel vergoed. Let hierbij echter goed op, de verzekering kan een beperking stellen, zoals een maximaal aantal behandelingen of slechts een gedeelte van de behandeling vergoeden. De verzekering kan ook stellen de behandeling alleen te vergoeden indien de acupuncturist arts is, of is aangesloten bij bepaalde beroepsverenigingen. Check dit altijd vooraf bij uw zorgverzekering om onaangename verrassingen te voorkomen.

Tips

 • Zoek een acupuncturist via de NPVA – Nederlandse Patiënten Vereniging voor Acupunctuur
 • Check voor een arts-acupuncturist de NAAV, www.acupunctuur.com
 • Deel uw medische historie met de acupuncturist. Ook lifestyle en dieet kunnen hierbij aan de orde komen.
 • Weet u niet zeker of uw zorgverzekering de behandeling vergoed? Check dit dan vooraf bij uw zorgverzekeraar.
 • Ga niet af op een diagnose die is gesteld door een acupuncturist met onvoldoende medische trainingen. Ga bij voorkeur naar een arts die aanvullende acupunctuur opleidingen heeft gevolgd en is aangesloten bij de beroepsorganisatie.

 

Meer informatie vindt u op www.mcbalans.nl. U kunt ook een tweet sturen naar @mcbalans of een reactie plaatsen onder dit artikel.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

9 dingen die je nog niet wist over cannabisolie

Door Redactie GezondTotaal

Wist je dat de Chinezen op een andere manier naar gezondheid kijken?

Door Redactie GezondTotaal

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Hooikoorts: zo herken je deze allergie

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht