Drinken, drinken, drinken. Waarom het menselijk lichaam water nodig heeft.

post afbeelding

Het menselijk lichaam en water

  • Spieren bestaan voor 75% uit water
  • De hersenen bestaan uit 90% water
  • Bloed bestaat uit 83% water
  • Botten bestaan uit 22% water

 

Met deze kennis is het niet verwonderlijk dat we (veel) water nodig hebben. Niet alleen om te leven, maar juist ook om normaal te functioneren in onze dagelijkse activiteiten. Water smeert en beschermt onze gewrichten, regelt onze lichaamstemperatuur, het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar onze cellen. Beschermt onze vitale organen zoals het hart en de longen, en helpt bij de spijsvertering en ontgifting.

Door onvoldoende water binnen te krijgen kan men klachten krijgen. Veel voorkomende klachten en symptomen bij vochttekort zijn: droge huid, constipatie, vermoeidheid, spierkrampen, aandacht tekort, migraine en een onregelmatige bloeddruk.

Redenen om voldoende water te drinken

  • Jeugdige huid 

Water draagt bij aan een betere elasticiteit van de huid. Het hydrateert de huid en is actief bij de vorming van nieuwe cellen. Al deze elementen dragen bij tot het verbeteren van het totaalbeeld, namelijk een mooi uiterlijk en de jeugdigheid van de huid.

  • Betere productiviteit op het werk

Water helpt je sneller denken en beter concentreren. Het is bewezen dat de juiste hoeveelheid vocht in het lichaam de neurotransmitters in de hersenen en het ruggenmerg helpt om efficiënter te functioneren.

  • Gewichtsverlies, spijsvertering en constipatie

Water bevordert gewichtsverlies, zodra vet metabolisch wordt afgebroken spoelt water dit door naar beneden als ontlasting. Vezels en water werken samen tijdens de spijsvertering, des te meer water je drinkt des te gemakkelijker worden de voedingsmiddelen door het systeem getransporteerd. Wat resulteert in minder kans op constipatie. Bovendien: verminder je je hongergevoel door water te drinken.

  • Minder spierschade

Water houdt de spieren en gewrichten gesmeerd, op deze manier behoed je lichaam je voor verstuikingen en krampen.

  • Verlicht vermoeidheid

Als het waterniveau in het lichaam laag is, moeten het hart en andere organen tweemaal zo hard werken voor hun normale functiebehoud. Om voldoende energie voor deze taken aan te maken heeft het lichaam voldoende water en andere voedingsstoffen (o.a. zuurstof) nodig. Drink je voldoende, dan heeft dit minder vermoeidheid tot gevolg.

  • Natuurlijke remedie voor hoofdpijn

Uitdroging is een van de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn. Dus meer water drinken helpt bij het voorkomen van hoofdpijn veroorzaakt door uitdroging.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Zo bevorder jij je nachtrust

Door Gast Blogger

Zin en onzin bij tekenbeten en Lyme

Door Berdien Renes

Het effect van water op je weegschaal

Door Annemiek Kruse

Reageer op dit bericht