Een dieet kiezen dat bij jou past. Hoe doe je dat?

post afbeelding

Volgens de laatste cijfers heeft meer dan de helft van de Nederlanders een probleem met overgewicht. De verschillen daarin zijn groot, maar in principe is ieder overgewicht riskant voor de gezondheid. De aandacht voor gezond leven in ons land is de afgelopen decennia enorm toegenomen.

Vrijwel iedereen beseft dat een combinatie van gevarieerd, goed eten, voldoende beweging en stressbestrijding de kans vermindert op welvaartsziekten zoals problemen met hart en vaatstelsel alsmede diverse vormen van kanker. Daarnaast speelt je gewicht ook een rol bij het welzijn, zowel op jongere als oudere leeftijd. Wil je afvallen, dan is het heel simpel dat je minder calorieën moet binnen krijgen dan je gebruikt. Dat geldt voor ieder dieet, maar daarbij houdt het simpele gedeelte ook op.

Welke leefstijl hou jij erop na?

Welk dieet past bij mij? Er zijn enorm veel diëten en ieder jaar komen er nieuwe bij, waarvan er enkele trendy worden. Daarvan is het dan wel de vraag of dat een kwestie is van goede marketing of bewijsbare resultaten. Diëten zijn meestal bedoeld  om af te vallen, maar ze zijn er ook om bijvoorbeeld spieropbouw te realiseren. Uiteraard zal duidelijk zijn dat je die keuze eerst zelf maakt.

De gemiddelde vrouw heeft per dag 1.500 calorieën nodig, voor de man is dat wat meer, namelijk 1.800. Daarbij is van belang hoeveel energie je dagelijks verbruikt en bij een kantoorbaan met weinig beweging daarnaast is dat uiteraard minder dan bij een job waarin je veel beweging krijgt en wellicht daarnaast ook nog extra sport. Dat betekent echter niet dat een crash-dieet beter past bij iemand die veel gewicht wil verliezen. Het is beter om ook andere onderdelen van je leefwijze onder de loep te nemen. Het volhouden van een dieet is vaak ook geen sinecure en als het jou tegen gaat staan, is er een grote kans dat je het niet vol gaat houden.

Kies bewust voor een doel bij een dieet?

Welk dieet past bij jou? Als je nadenkt over een dieet heb je de eerste en belangrijke stap al gezet. Daarna is het essentieel  dat je ook een duidelijk doel stelt dat tevens realistisch is. Indien je een flink overgewicht hebt, zal je dat niet in een korte periode weg kunnen werken en daarnaast ook nog veel levensvreugde overhouden. Ook 5 kilo kwijtraken in een week is geen doel dat veel zin zal hebben. Het is wellicht haalbaar door een crash-dieet te beginnen, maar wat doe je na die week? Ook de op zich logische wens om gewoon af te vallen, biedt in het algemeen te weinig steun om aan een dieet te beginnen. Voorkom de meest gemaakte fouten bij een dieet.

Kies een realistisch doel en neem daar de tijd voor. Een dieet is niet bedoeld om voor de rest van je leven toe te passen, maar je leefstijl moet wel aangepast worden indien je op je streefgewicht wil blijven. Een andere methode om het dieet te kiezen dat bij jou past, is uiteraard om er eens een aantal te proberen die jou wel aanstaan.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht