Een kantoorbaan is ongezond, kom in beweging!

post afbeelding

Na een drukke dag thuis op de bank ploffen? Even helemaal niets. Goed voor je rust, maar niet voor je gezondheid! Een groot deel van de dag ben je aan het werk, op kantoor of ergens anders. Voor velen betekent dit veel uren achter een bureau en weinig beweging. Uitgeteld op de bank ploffen vergroot ook nog eens de kans op futloos raken. De risico’s blijken echter nog groter. Recentelijk bleek uit Zweeds onderzoek dat lang zitten het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en kanker met 50 procent verhoogt. Reden genoeg om in actie te komen met deze tips om dagelijks meer te bewegen.

De sportschool is niet de oplossing

Schrikbarend is dat het gezondheidsrisico nauwelijks minder wordt bij wekelijks sporten en/of bewegen. De enige oplossing is om dagelijks, minder te zitten en meer in beweging te zijn. Op het werk, voor de tv of waar dan ook. Hoe doe je dat?

Tips om dagelijks meer te bewegen

In het begin is het lastig om je normale patroon te doorbreken en meer te gaan bewegen. Zeker op je werk. Maar met deze tips blijkt het mee te vallen en is meer bewegen makkelijk haalbaar. Ook tijdens je werk! Ieder half uur twee minuten bewegen is al genoeg.

  • Fiets of loop naar je werk. Is de afstand iets te groot? Denk dan eens aan een elektrische fiets of stap een station eerder uit de bus en loop de rest.
  • Google eens op ‘workouts achter bureau’ en je vindt handige oefeningen die je onopvallend kunt doen.
  • Schaf een bewegingsmeter aan en meet de gehele dag je activiteit en hoeveel calorieën je verbrandt. Ga uitdagingen aan met collega’s, dat werkt extra motiverend. Bedrijven schaffen zelfs bewegingsmeters aan voor hun werknemers.
  • Sta op en loop weg als je gaat bellen. Dit is bovendien voor je collega’s ook aangenamer; zo hoeven ze niet alle gesprekken te horen.
  • Ga op een andere verdieping naar het toilet.
  • Neem de trap in plaats van de lift of roltrap.
  • Haal altijd zelf drinken en laat dit niet door collega’s doen.
  • Gebruik een kleine beker of glas zodat je meer moet lopen om hem te vullen. En bedien af en toe ook eens je collega’s.
  • Loop naar collega’s in plaats van een mail te sturen. Contact met collega’s blijkt daarnaast ook nog eens gelukkiger te maken.

Praat met je werkgever

Door meer te bewegen, blijf je niet alleen langer gezond en fit. Niet alleen jij hebt er baat bij als jij je gelukkiger voelt, actiever en alerter bent. Ook jouw werkgever geniet hiervan mee. Jij (en je collega’s?) hebben meer energie. Grote kans dat het verzuim zal afnemen. Praat eens met je werkgever over gezonde mogelijkheden op je werkplek. Bijvoorbeeld de aanschaf van bewegingsmeters of een fietsplan. Bij aankoop van elektrische fietsen bijvoorbeeld via het Nationale Fietsplan, betaalt de Belastingdienst mee aan je elektrische fiets (voordeel kan oplopen tot 52%!). Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een stoere stadfiets of transportfiets. De enige voorwaarde voor je werkgever is dat hij het Nationale Fietsplan aan de werknemers aanbiedt. Op nationalefietsplan.nl kun je kijken of je werkgever al meedoet. Zo niet, praat met je werkgever. Hoe dan ook: kom in actie, kom in beweging!

[editorial]


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Beginnen met sporten: leuk en langzaam

Door Jolanda Hamers

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht