Een pijnlijk bekken, tussen de benen of tussen de oren?

post afbeelding

Blaaspijnsyndroom

Het blaaspijnsyndroom wordt gekenmerkt door pijn in de vagina en plasbuis. Deze pijn is gerelateerd aan het vullen van de blaas en het plassen. De oorzaak zit in de blaaswand. Het lijkt wel of het pijnsyndroom wordt uitgelokt door een gebeurtenis in het onderlichaam. Je kunt hierbij denken aan een blaasontsteking, een operatie of elke andere gebeurtenis in het onderlichaam. De meeste vrouwen geven aan dat ze constant het gevoel hebben van een blaasontsteking. Deze kan echter niet worden aangetoond. In het begin zijn er weinig klachten. De pijn is hoogstens vervelend en het aantal keer plassen valt nog erg mee. De contacten met dokters leveren geen diagnose op en meestal worden er slechts pijnstillers voorgeschreven. Er is nog nauwelijks sociale beperking. Seks is wellicht minder lekker maar er is nog geen reden om ervan af te zien.

Toenemende klachten blaaspijnsyndroom

In sommige gevallen blijft het ook zo. Vervelend maar niet invaliderend. Er zijn echter ook vrouwen waarbij het beeld verergerd. Meestal alsof de ‘blaasontstekingen’ verergeren. De blaasvullingspijn wordt erger waardoor sneller wordt uitgeplast. Na het plassen is er tenslotte even verlichting. Het kan oplopen tot vijf plassen per uur en meer dan tien keer per nacht opstaan om te plassen. De pijn wordt invaliderend en het gehele bekken gaat meedoen. Seks is er ondertussen niet meer bij. Het sociaal functioneren lijdt ernstig onder het pijnsyndroom. Ondertussen zijn vele artsen geraadpleegd en is meestal nog geen oplossing gevonden.

Interstitiële cystitis

Het pijnlijk blaassyndroom is nog onbegrepen. Een van de veroorzakers snappen we al wat beter. Dit heet interstitiële cystitis. Het is een ontsteking van de blaaswand waarbij de beschermende laag van de blaas kapot gaat en de eigen urine een ontstekingsreactie van de blaas veroorzaakt. Er kunnen hierbij afwijkingen in de blaas optreden die we kunnen herkennen en behandelen. Deze heten Hunnerse laesies. Niet iedereen met interstitiële cystitis heeft deze afwijkingen. Een Hunnerse laesie kan worden behandeld door deze te verbranden met elektrische of laser energie.

Andere vormen van het pijnlijk blaassyndroom, waarbij een dergelijke behandelbare oorzaak niet kan worden aangetoond, wordt met een multidisciplinair team behandeld. Combinaties van blaasspoelingen, medicatie, bekkkenfysiotherapie en drukpunt behandelingen zijn steeds vaker succesvol.

Pijn zit tussen de benen, hulp is echter ook nodig tussen de oren

Omdat het vaak een chronische ziekte betreft is het essentieel om ook naar de sociaal psychologische behandelingen te kijken. Deze is onmisbaar in een multidisciplinaire benadering van elke pijn patiënt. Zeker indien het gaat om bekkenpijn waarbij zowel het seksueel functioneren als het plassen ernstig verstoord zijn. De seksuoloog en psycholoog hebben een belangrijke invloed op de wijze waarop een blaaspijn syndroom gedragen wordt. Hoewel de pijn echt tussen de benen zit is een behandeling van het hoofd te adviseren.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijs ik graag naar Kenniscentrum Urologie of IC Patiënten.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Vrouwen willen een gigolo !

Door Astrid Kremers

Documentaire vaginisme: my fucking problem

Door Jacqueline van de Bilt

Dilemma: slaan of geslagen worden

Door Verena Germeraad

Vibreer je seksuele gevoelens wakker

Door Astrid Kremers

Reageer op dit bericht