Een tepelhof tatoeage: wat is dat precies

post afbeelding

Onlangs kwam een cliënte voor controle van haar tepelhoftatoeage in mijn praktijk. Ze is een aantal maanden geleden doorverwezen door de plastisch chirurg uit het ziekenhuis bij mij in de buurt. Mevrouw heeft een borstreconstructie ondergaan na het doormaken van borstkanker, met een borstamputatie als gevolg.

Tepel tatoeëren

Na lang overwegen heeft ze besloten een reconstructie te laten doen door de plastische chirurg. Dit is goed gegaan. Het is een grote ingreep met kans op complicaties, maar het is goed verlopen. Een paar maanden geleden is de tepel nog gemaakt en ik mocht als finishing touch een tepelhof tatoeëren. Dit maakt de borst helemaal “af”. Een medische tatoeage noemt men trouwens een dermatografie.

Vrouwen die te maken hebben gehad met borstkanker en daardoor een borstamputatie en daardoor een borstreconstructie hebben ondergaan, kunnen als afsluiting van deze behandeling een tepelhof laten tatoeëren. De borst is genezen van de operatie, de tepel is gemaakt van de eigen huid en als finishing touch wordt mevrouw naar mij verwezen voor het zetten van een tepelhof tatoeage. Dit is het laatste stukje in het traject na borstkanker.

Ander soort inkt

Binnen de Huidtherapie gebruiken we andere kleurstoffen (pigmenten) dan in de tattoo-shops. Wij gebruiken ijzeroxiden, deze bevatten geen gevaarlijke (zware) metalen, maar hebben het nadeel dat de kleur na verloop van tijd kunnen vervagen. Daarom kan de kleur na 5 tot 7 jaar lichter worden en bijgewerkt moeten worden.

Meerdere behandelingen

Meestal zijn er twee a drie behandelingen nodig om een mooi resultaat te krijgen. Tussen de behandelingen zit ongeveer 5 weken omdat de huid tijd nodig heeft om te herstellen en het pigment moet de huid “indalen”. Na die 5 weken kun je pas zien hoe de uiteindelijke kleur wordt.

Proef stukje

We nemen eerst de voorgeschiedenis van de cliënte door om contra-indicaties (zoals allergie, wond, moedervlekken in het te behandelen gebied) uit te sluiten. Daarna vertel ik over de behandeling. De eerste keer tatoeëer ik een paar kleine stukjes op de huid van tepel en tepelhof. Dit om te zien of mevrouw niet allergisch is voor de kleurstoffen en om de kleur te bepalen. Na 5 weken komt mevrouw terug om het hele tatoeage te zetten. Nu, na nog eens 5 weken, is de laatste controle. De kleur is mooi in de huid gedaald en er hoeft maar iets bijgewerkt te worden. Mevrouw gaat met een tevreden gevoel de deur uit en is nu helemaal klaar!

Tatoeage bij littekens en meer

Naast het tatoeëren van tepel en tepelhof kun je met de medische tatoeage ook littekens inkleuren, wenkbrauwen tatoeëren en het contour van een lipliner mooier maken. Ook worden er wel eens kale plekken als gevolg van plaatselijke kaalheid ingekleurd.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tepeltatoeage na borstreconstructie. De Kers op de Taart!

Door Judith Doodeman

Borstoperatie: welke beha en prothese

Door Gast Blogger

Borstkanker heb je niet alleen

Door Jolanda Hamers

Stapje dichterbij het onvermijdelijke

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Reageer op dit bericht