Een verzakkingsoperatie is geen matje!

post afbeelding

Verhaal uit de dagelijkse praktijk

Een vrouw bezocht het spreekuur van haar huisarts omdat er een grapefruit grote bal door de schede naar buiten zakt. Daarnaast heeft zij ook klachten van vaak kleine beetjes plassen en zij kan slecht uitplassen.

Haar huisarts stelde een blaas en baarmoeder verzakking vast en zij werd naar mij verwezen.

Het bezoek aan de poli, gespannen en zenuwachtig

Gespannen en zenuwachtig, niet zo vreemd. Ik vroeg haar hoe dat zo kwam, voordat ik aan het consult begon. Ze was ervan overtuigd dat een operatie noodzakelijk was. Ze was erg bang want, zo wist ze: “bij verzakkingsoperaties worden matjes geplaatst en dan heb je pas echt een probleem”.

Uitzending Tros Radar

Deze wijsheden had ze op televisie bij Tros Radar gezien. Ook haar buurvrouw was die mening toebedeeld.

Tros Radar heeft een uitzending besteed aan de ellende die een polypropyleen implaat, beter bekend als matje, kan veroorzaken. Terecht want al langer waren er waarschuwingen in Amerika afgegeven door de FDA. (link) Nu zijn er vele vrouwen die in de veronderstelling leven dat een verzakkingsoperatie inhoudt dat er een matje via de schede wordt geplaatst. Echter, dat is niet zo!

Klachten en de kwaliteit van leven

Een verzakking geeft vaak veel klachten en heeft invloed op de kwaliteit van leven. Wanneer er telkens bij opstaan iets uit de schede zakt en wat bij gaan zitten terug wordt gedrukt, is dat zeer onprettig.

Vaak geven o.a fietsen en wandelen last en worden daardoor vaak vermeden. Daarnaast is het plassen ook anders, veel vaker, kleine beetjes per keer en bij opstaan komt er alsnog een beetje uit.

Bij houdingsveranderingen is er soms urineverlies en vaak verloopt de ontlasting ook heel anders. Regelmatig moet de bekken bodem worden gesteund om de ontlasting er uit te krijgen of zijn er klachten van aandrang terwijl er niets komt.

Blaasverzakking verzakkingen matjeOntlasting kan in een uitpuilende darm achterblijven en bij veranderen van houding er zomaar uitkomen.

Vrijen en gemeenschap blijven geregeld achterwege. Er zit iets in de weg, men vindt het eng en schaamt zich. Het voelt ook onprettig aan en men durft niet meer te vrijen.

Al deze klachten worden als sociaal invaliderend beschouwd en doen daarmee afbreuk aan de kwaliteit van leven. Bovenal wordt er ook schaamte ervaren om met de huisarts hierover te gaan praten.

Behandeling

Gelukkig zijn er andere behandelingen mogelijk dan het plaatsen van een matje.

Bij een kleine verzakking kan door verandering van manier van plassen en ontlasten een afname zijn van de klachten. In deze situatie kan een gecertificeerde bekken fysiotherapeute begeleiden en oefeningen aanleren die de spieren versterken.

Ring of operatie?

Wanneer de verzakking groter is kan een ring of operatie worden overwogen. Veel vrouwen hebben het idee dat een ring een ouderwets lapmiddel is. In tegendeel, vooral bij blaas en baarmoeder verzakking kan een ring goed helpen. Natuurlijk moet de bekkenbodem de ring kunnen dragen en hoort de ring geen klachten te geven. Het moet niet irriteren en je mag er niets van voelen. Vrouwen die tevreden zijn met een ring zijn na een jaar net zo tevreden als vrouwen die zich hebben laten opereren.

Bij een bekkenbodemoperatie wordt een plastiek verricht. De plek waar de verzakking door heen zakt moet worden overhecht. Er zijn vele verschillende soorten operaties. Na een verzakkingsoperatie kan de verzakking terugkomen. Dan kan een matje worden overwogen. (link eerder blog) Een bekkenbodem operatie is een operatie waar zeker 6 weken herstel voor nodig is.

Terug naar de mevrouw tijdens mijn spreekuur. Ik heb haar uitgelegd dat er andere behandelingen mogelijk zijn en dat zij waarschijnlijk niet in aanmerking komt voor een matje.

Eerst luisteren naar haar klachten, haar onderzoeken en daarna haar informeren. Na uitvoerige uitleg, van de opties kan zij nadenken wat bij haar het beste aansluit. De invloed op haar kwaliteit van leven zal daarin bepalend zijn. Een verzakkings operatie is een kwaliteit van leven operatie.

Uiteindelijk heeft zij besloten dat: “Pas wanneer zij er zoveel last en hinder ervan heeft, er  iets aan gedaan wordt”.

Een verzakkingsoperatie is niet gelijk aan het plaatsen van een “matje’ via de schede.

 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Dilemma: slaan of geslagen worden

Door Verena Germeraad

Borstkanker heb je niet alleen

Door Jolanda Hamers

Ojee, ik heb een verzakking!

Door Zus&Zorg

Hoe kan je je borsten voller maken zonder push-up bh?

Door Julita Broda

Reageer op dit bericht

  1. Mooi artikel, fijn om te lezen dat er niet altijd onmiddellijk naar het mes gegrepen wordt.

    Er zijn veel mogelijkheden om een kleine verzakking te verhelpen. Een bekende oefening uit de tantra is een vagina-ei. Dit zijn prachtige halfedelstenen eieren, te koop in diverse maten en steensoorten.

    Natuurlijk hebben de diverse soorten stenen ook nog eens hun eigen werking, afgezien van het feit dat ze gewoon mooi zijn.

    Ivonne 18-09-2013 12:52
  2. Had ik dat 6 jaar geleden maar geweten… Zit nu met een matje opgezadeld en weet je wat? De klachten zijn terug, ondanks het matje…. En bedankt

    Jose 06-01-2014 22:26

Reacties zijn gesloten.