Een vetarme maaltijd: zo doe je dat

post afbeelding

Van de vele manieren die er zijn om gewicht te verliezen is er een manier die we al jarenlang kennen, maar die naar de achtergrond werd geduwd door de opkomende populariteit van bijvoorbeeld keto diëten. We hebben het dan natuurlijk over een vetarm dieet. Vetarme diëten bestaan al lang en dat is ook niet voor niets. Ze zijn simpelweg effectief. Bovendien tonen recente studies aan dat vetarm eten toch wel eens gezonder zou kunnen zijn dan we de laatste tijd dachten. In dit blog vertellen we daarom meer over een vetarm dieet en hoe je heel gemakkelijk een vetarme maaltijd op tafel zet. 

Wat is een vetarm dieet?

Vetten worden door veel mensen al snel geassocieerd met ‘aankomen’ en ‘dikker worden’. Er wordt zelfs gedacht dat alleen het eten van vet al voor lichaamsvet zorgt. Dit is natuurlijk niet het geval. Lichaamsvet wordt gecreëerd door een overschot aan calorieën oftewel het maar continue vet blijven eten. Bij een vetarm dieet draait het allemaal om zo min mogelijk vetten binnen te krijgen gedurende een bepaalde periode. Dit zorgt ervoor dat je overgewicht afneemt en de kans op hart- en vaatziekten minder wordt.

Hoe maak je een vetarme maaltijd klaar?

Een vetarme maaltijd klaarmaken is makkelijker dan je denkt. Kies vooral voedingsmiddelen uit plantaardige bronnen en beperk dierlijke producten en plantaardige oliën tot het minimum. De vier belangrijkste voedingsgroepen op een vetarm dieet zijn granen, peulvruchten, groenten en fruit. Deze voorzien je van alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Daarnaast kun je qua bereiding van je vetarme maaltijd het beste gebruik maken van bijvoorbeeld de beste stoompan. Door voedsel namelijk te stomen blijven veel meer vitamines en mineralen behouden. Bijkomend voordeel van het gebruik van een stoompan, is dat door deze manier van koken ook de smaak duidelijker naar voren komt en beter behouden blijft. Wil je toch ook een stukje vlees blijven eten? Maak dan gebruik van een grillplaat om deze klaar te maken.

Waarom je voedsel grillen op een grillplaat bij het bereiden van een vetarme maaltijd?

Aangezien je bij een goede grillplaat zo goed als geen boter of olie hoeft te gebruiken is dit  een hele gezonde manier van voedsel bereiden. Veel beter dan het eten klaar maken in de gewone pan. Overtollig vet (wat bijvoorbeeld uit vlees komt of als je toch een beetje vet wilt gebruiken) loopt namelijk weg tussen de ribbels van de grillplaat. Bijkomend voordeel van voedsel grillen op een grillplaat, is dat er meer voedingsstoffen en dus ook meer smaken behouden blijven tijdens het grillen. Hierdoor heb je minder behoefte aan sausjes en andere vette smaakmakers. Wist je overigens dat je niet alleen vlees of vis kunt grillen op een grillplaat maar ook heerlijke groentes? Zo kun je het stomen afwisselen met grillen. Een goede grillplaat is dus uitermate geschikt voor het bereiden van een vetarme maaltijd.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Wat is haptonomie en welk klachten kunnen behandeld worden?

Door Redactie

Het belang van huidverzorging: Voorkom huidproblemen en behoud een gezonde huid

Door Redactie

Makkelijk en gezond, het kan!

Door Redactie

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Reageer op dit bericht