Een whiplash en dan?

post afbeelding

Bij een auto-ongeluk loop je de kans om een whiplash te krijgen. Door de botsing krijgt je lichaam een klap. Je hoofd beweegt dan even heel hard ten opzichte van de rest van je lichaam. Juist die heftige onverwachtste beweging van je hoofd, veroorzaakt een whiplash. Er zijn meerdere oorzaken dan alleen een aanrijding.

Letterlijk betekent whiplash ‘zweepslag’. Als je een whiplash hebt, kan je nek en het bovenste deel van je rug beschadigd raken. Daar zitten aan de achterzijde wervels, spieren, banden en gewrichten. Deze kunnen door de heftige beweging beschadigd raken. De meeste mensen lopen gelukkig slechts een kneuzing op van de nek. Het grootste deel (95% van de gevallen) geneest binnen korte tijd van een whiplash.

Aanrijdingen nummer 1 oorzaak

Algemeen bekend is dat je whiplash kunt krijgen als je van achter wordt aangereden in de auto. Dan wordt je hoofd door de klap naar achter geslagen en direct daarna weer naar voren. Je kan er natuurlijk niets aan doen als jij wordt aangereden. Zorg er zelf in ieder geval voor dat jouw auto altijd in orde is. Stel je voor dat je remmen of banden zijn versleten en jij iemand aanrijdt. Zijn er reparaties nodig? Kijk dan eens hier. En denk er aan dat je natuurlijk je autogordels draagt.

Andere oorzaken

Wat de meeste mensen niet weten is dat je een whiplash ook kunt oplopen door een heftige beweging naar opzij of naar voren. Behalve dat je whiplash kunt krijgen door een aanrijding met de auto, kun je deze ook op andere manieren oplopen. Bijvoorbeeld door een ongeluk tijdens het sporten. Of gewoon thuis, door van de trap te vallen. Eigenlijk kun je spreken van een whiplash bij alle plotselinge harde bewegingen waarbij je hoofd snel naar voren en dan weer naar achteren slaat. Of eerst naar achteren en dan naar voren.

Hoe herken je whiplash

Bij whiplash kunnen verschillende symptomen horen. Dit kan ook per patiënt verschillend zijn. Er is gelijk na het ongeval meestal in elk geval sprake van:

  • Evenwichtsstoornissen
  • Bewegen voelt vervelend of pijnlijk
  • Concentratie stoornissen
  • Duizeligheid
  • Lichte of zwaardere hoofdpijn
  • Een pijnlijke nek
  • Een stijve nek

Voorzichtig beginnen

Direct nadat je whiplash hebt opgelopen, is het verstandig om rust te nemen. Maar ook al neem je rust, het is tegelijk nodig om al heel voorzichtig en rustig te beginnen met bewegen. Omdat juist het bewegen erg belangrijk is om een whiplash te laten genezen. Beweeg daarom in de eerste paar dagen na het ongeluk regelmatig voorzichtig je nek in verschillende richtingen. Het is wel belangrijk dat die beweging geen pijn doet.

Pijngrens aanvoelen

Omdat je de eerste dagen misschien ook pijnstilling gebruikt is het lastig om je pijngrens te voelen. Houd daar dus extra rekening mee, door voorzichtig te zijn in de eerste dagen. Na een paar dagen kun je langzaam steeds meer bewegen. In de eerste drie weken is het nog wel belangrijk om rustig aan te doen. Beweeg niet te intensief ook al is juist beweging noodzakelijk voor je herstel. Het is verstandig hiervoor de hulp van een fysiotherapeut in te roepen. Deze kan een bewegingsschema opstellen.

Na de eerste drie weken zou je de meeste oude activiteiten weer op moeten kunnen pakken. Na een whiplash is het wel goed om tijdens je werk te letten op een ergonomisch verantwoorde houding. En gebruik ’s nachts een speciaal hoofdkussen, zodat je nek ondersteund wordt. Dan kan deze goed rusten.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

Loop jij blessurevrij?

Door Gast Blogger

Zin en onzin bij tekenbeten en Lyme

Door Berdien Renes

Pijn in je rug voorkomen? Train je rugspieren!

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht