Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de term mindfulness. Veel mensen maken gebruik van mindfulness om zo tot rust te komen en te kunnen ontspannen. Voor anderen klinkt het misschien iets te zweverig. Wat is mindfulness precies? Wat zijn de positieve effecten ervan? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en kom je er achter of dit iets is wat in jouw leven zou kunnen passen!
Mindfulness: Klinkt zwaar, is het niet
Mindfulness is een stroming in de psychologie en wordt gedefinieerd als ‘het bewust aandacht geven aan het moment, zonder oordeel’. Bijna iedereen is in zijn of haar hoofd constant bezig met dingen uit het verleden of gebeurtenissen die in de toekomst nog plaats gaan vinden. Mindfulness zet als het ware de rem er even op. Leven in het hier en nu, met volle aandacht en zonder oordeel. Door dit te doen, ebt eventuele stress langzaam weg en voel je je meer ontspannen.
Een voorbeeld: Je fietst van je werk terug naar huis. Het is vier uur in de middag en in je hoofd ben je bezig met het vervelende gesprek wat je zojuist hebt gevoerd met die ene collega. Misschien maakt deze gedachte op den duur plaats voor gedachtes over het avondeten. ‘Wat gaan we eten?’ ‘Moeten er nog boodschappen gedaan worden?’ ‘Wie eet er eigenlijk mee vanavond?’
Als je tijdens dezelfde fietstocht gebruik zou maken van mindfulness, zou je bewust je aandacht brengen naar de vogeltjes die je hoort fluiten, de harde wind die je hoort blazen of je oude fiets met zijn typische kraakgeluidjes. De kans is groot dat je nu veel meer ontspannen thuis zou aankomen dan bij het eerste voorbeeld.
Let op: Mindfulness vereist training. Vaak merk je dat er toch weer bepaalde gedachten de overhand gaan nemen. Dit is niet erg. Hoe vaker je je hersenen traint om in het hier en nu te blijven, hoe beter je hierin wordt.
Mindfulness en de effecten op je gezondheid
Misschien ben je nog niet volledig overtuigd van de effectiviteit van mindfulness. Toch zijn er op dit moment tal van wetenschappelijke onderzoeken beschikbaar die de positieve effecten van mindfulness onderstrepen.
Zo zou een mindfulness interventie zorgen voor minder stress, spanning en onrust. Daarnaast werd na zo’n interventie veel activiteit gemeten in die hersendelen die verband houden met positieve emoties. Mensen voelen zich na een mindfulness sessie dus veel opgewekter en positiever.
Uit onderzoek blijkt ook dat mindfulness leidt tot een beter herstel na ziekte en dat deze mensen beter in staat zijn om zichzelf te reguleren en aan te sturen. Mindfulness zorgt ook voor een sterker immuunsysteem, een gezondere hartslag en vertraagt het verouderingsproces. Ziektes als dementie en alzheimer zouden vertraagd kunnen worden door mindfulness training.
Er zijn mensen die tijdens stresssituaties meteen de snoepkast leegplunderen. Voor deze mensen kunnen mindfulness oefeningen een oplossing bieden.
Het zou natuurlijk heel goed zijn als je dagelijks, zowel op je werk als binnen je persoonlijke leven, even de tijd zou nemen voor die bewuste aandacht. Even een paar minuutjes ontspannen, diep ademhalen en stil staan bij je eigen ademhaling of die lekkere salade die je tijdens de lunch gaat eten.
Reageer op dit bericht