Ga goed voorbereid op fietsvakantie

post afbeelding

Dat Nederlanders van fietsen houden is bekend, maar velen kiezen er ook voor om een vakantie per fiets te maken. Een fietstocht door Nederland is echter niet iets wat je zomaar doet. Hiervoor is voorbereiding nodig.

Hoeveel kilometer verwacht je dagelijks te kunnen fietsen? Wat neem je allemaal mee? Ga je met kinderen? En waar ga je onderweg stoppen? Dit zijn allemaal vragen waar je vooraf rekening mee moet houden.

Wel of niet trainen?

Twijfel je of je moet trainen ter voorbereiding op een fietstocht door Nederland? Dit is lastig om door een ander te laten bepalen. Het is van vele factoren afhankelijk. Fiets je vaker, ben je jong en beschik je over een prima conditie dan is het wellicht niet nodig om te trainen. Dit is echter ook afhankelijk van de soort tocht die je wilt gaan maken. Wil je bijvoorbeeld heuvels in Limburg gaan beklimmen, dan is het handig om hierop te trainen. Maar blijf je op vlak terrein en maak je niet heel veel kilometer op een dag, dan kan je veelal ook zonder training aan je avontuur beginnen, zolang je lichamelijk (en conditioneel) voldoende in orde bent.

Wat neem je mee?

Tijdens een fietstocht door Nederland is het natuurlijk niet verstandig om heel veel mee te nemen. Wat je allemaal in je uitrusting moet hebben is afhankelijk van wat voor tocht je gaat maken. Hoe lang ga je? En overnacht je in een tent? Dit soort zaken zijn allemaal van belang. Er is gelukkig veel op internet hierover te vinden. Natuurlijk heb je een goede fiets nodig en daarnaast is het vaak ook verstandig om wat reserve-onderdelen en reparatiespullen voor de fiets mee te nemen. Een bandenpompje, een plaksetje en reservelampjes zijn geen overbodige luxe. Verder is een toilettasje en wat etenswaar erg handig.
Ook wanneer je van plan ben onderweg je eten te kopen, is het verstandig om een powerbar of mueslireep bij de hand te hebben voor snel, nieuwe energie.

Met kinderen op fietstocht?

Ook met kinderen is het mogelijk om een fietstocht te maken. Juist binnen Nederland is het dan prettig, omdat de afstanden dan te overzien zijn. Het is niet prettig om met kleine kinderen hele lange tochten te maken en plan eventueel ook om de dag een rustdag in. Er dient vooral op bagage gelet te worden, doordat de kinderen eigenlijk ook al meegenomen dienen te worden in het totaal gewicht, is het verstandig om verder zo licht mogelijk te pakken. Op sites zoals die van de fietsersbond.nl vind je tips over kinderen meer op de fiets en diverse fietsroutes.

Fietsen en vooral e-Bikes zijn zeer gewild bij fietsendieven. Vergeet daarom niet om een of meerdere fietssloten mee te nemen. De meeste mensen denken dat kinderfietsen niet worden gestolen, maar jammer genoeg is het tegendeel waar. Zet je fiets(en) dus veilig op slot, bijvoorbeeld met een slot van gerenommeerde merken zoals AXA of ABUS. Tip: via de site van slotenspeciaalzaak.nl krijg je regelmatig korting op ABUS fietssloten. Dus zeker een aanrader!

Onderweg voldoende rusten en eten

Het is belangrijk om onderweg goed te eten en te drinken. Tijdens de fietstochten verbruik je veel energie en is je lichaam het niet gewend om dagelijks hele tochten te gaan fietsen, dan zal je lijf de eerste paar dagen zich hieraan moeten aanpassen. Hoe je lichaam hierop reageert is voor iedereen anders, maar geef niet te snel op. Neem in ieder geval voldoende rust en voedingsstoffen en luister naar je lichaam.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zoveel calorieën verlies je tijdens een fietstocht

Door Gast Blogger

Mooie billen? Ga wielrennen!

Door Gast Blogger

Pokémon Go: al gamend je conditie op peil houden

Door Redactie GezondTotaal

Verbeter je gezondheid: ga fietsen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht