Ga jij fluitend naar huis?

post afbeelding

Weet je nog wanneer jij voor het laatst fluitend van je werk terug naar huis ging? Je voelt vast al wel aan dat ik hiermee niet het moment bedoel waarop je ernaar snakte eindelijk je werkplek te mogen verlaten. De vraag is eerder wat er op je werk was gebeurd op de dag dat je zo vrolijk en vol energie terug naar huis ging.

In workshops komt deze vraag regelmatig terug. Opvallend genoeg vooral bij mensen die werken in de zorg of in het onderwijs. Mensen die bewust voor een vak hebben gekozen. Mensen die iets voor een ander willen betekenen en die daarbij vaak een duidelijk beeld hebben hoe dat er uit zou moeten zien.

Moeras van frustratie

Het is geen toeval dat in de maalstroom aan veranderingen het juist ook deze mensen zijn die het contact kwijtraken met de reden waarom ze ooit voor hun vak kozen. Langzaam maar zeker glijdt iemand dan het moeras in van frustratie, of nog wranger: dat van onverschilligheid.

Persoonlijke invulling

Dat maakt de vraag zo waardevol wat er de aanleiding voor was dat jij fluitend terug naar huis ging. Blijkbaar was er iets gebeurd waar je blij van wordt. In diezelfde workshops blijkt het meestal te gaan om situaties die gevoelsmatig passen bij het gevoel ‘zo hoort het te zijn, zo doe ik het goed’. De invulling daarvan is heel persoonlijk en tegelijk herkenbaar voor wie het betreft. In het ene geval heeft een kind faalangst overwonnen en een belangrijke toets gedaan zonder dicht te klappen. In het andere geval is er ruimte gevonden om met een bejaarde mevrouw naar de plek in de stad te gaan waarnaar zij al zo lang verlangt. Zo zijn er vele verhalen.

Laat je hart een sprongetje maken

Weet jij nog wanneer je voor het laatst fluitend van je werk terug naar huis ging? Het antwoord op deze vraag kan jou helpen om het plezier en de voldoening in je werk steeds opnieuw terug te vinden. De kunst is om te ontdekken wat die momenten zijn en vervolgens de stap te zetten om die momenten vaker te ervaren. Dat kan meedenken en meewerken vragen van collega’s, al hoeft dat zeker niet altijd het geval te zijn. Een ding staat in ieder geval vast: er zijn alleen maar winnaars wanneer je er vaker in slaagt juist dat te doen waar jouw hart een sprongetje van maakt.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Beginnen met sporten: leuk en langzaam

Door Jolanda Hamers

Een kantoorbaan is ongezond, kom in beweging!

Door Redactie GezondTotaal

De zieke werknemer onder de loep

Door Kitty Atsma-Ansems

Verlaag je gewicht en stress door adem te halen

Door Jannouk Friesen-Wiltink

Reageer op dit bericht