Geboren! 30 bijzondere bevallingsverhalen

post afbeelding

Hoe je van een Twitter contact komt tot het schrijven van een boek over mooie en aangrijpende bevallingsverhalen. In deze blog neemt Marieke van Gene je mee in haar avontuur. Voor de één herkenbaar voor de ander zeker verrassend. In ieder geval met als resultaat een boek waar Marieke erg trots op is. De opbrengt komt ten goede van een bijzonder doel.

Babysterfte

In december 2012 zette ik mijn eerste stappen in de wondere wereld van Twitter. Ik keek wat rond om te zien hoe het werkt. Ik kwam terecht op het account van gynaecoloog @DokterBertho. De jaarlijkse Serious Request actie was net van start gegaan en de dj’s hadden hun intrek in het Glazen Huis genomen. De opbrengst ging dat jaar naar het terugdringen van babysterfte.

Grappig idee

In heel het land waren mensen bezig met acties om geld op te halen. Ook @DokterBertho had wat bedacht en deed de volgende oproep: ‘Vat je eigen bevalling samen in één tweet en per reactie maak ik €0,50 over naar Serious Request.’ Ik vond het een grappig idee en las nieuwsgierig mee. Vol verbazing zag ik het ene bijzondere verhaal na het andere voorbij komen. Juist door de beperkte ruimte en het gebrek aan details waren de tweets zo indrukwekkend. Blijkbaar hadden veel vrouwen de behoefte om hun verhaal te delen.

Ongevraagde tip

Al na korte tijd stond de teller op meer dan 200 reacties. Dat werd dus diep in de buidel tasten voor de bedenker. De reacties waren heel positief en sommige mensen vroegen of hij er niet wat meer mee kon doen. Ik kon me niet bedwingen en via een DM (Direct Message) gaf ik Bertho de ongevraagde tip om de verhalen te bundelen.

Eerste afspraak

Achteraf voelde ik me wat opdringerig en vroeg me af wat hij wel niet van zo’n onbekende bemoeial zou vinden. Al snel bleek mijn vrees niet gegrond en kreeg ik een enthousiaste reactie van hem of het misschien een idee was voor een gezamenlijk project. Waarom ook niet? Na wat geschuif met agenda’s maakten we een eerste afspraak. In mijn omgeving werd wat lacherig gereageerd. Vrienden en familie vonden het echt wat voor mij om me in zo’n project te storten met iemand die helemaal niet kende.

Beetje lacherig

Met in mijn tas een print van alle reacties en mijn selectie voor het eventuele boek, toog ik in februari 2013 naar Nijmegen. Het bleek goed tussen ons te klikken. Bertho had een vergelijkbare schifting gemaakt. Hij vertelde over zijn oud-studiegenoot Barbara Nolens en haar project Mulago Mama (zie Toelichting auteurs). Bertho stelde voor de opbrengst naar haar te laten gaan. Dat idee sprak me meteen aan, ook omdat het een kleinschalig project is, zonder vage tussenpersonen. We besloten maar gewoon van start te gaan en te kijken waar het schip strandde. Eenmaal terug in de trein bedacht ik me hoe bijzonder het leven soms kan lopen Die avond ging ik uit eten nog ter ere van mijn verjaardag. Een beetje lacherig proostte ik alvast op het boek. Zou dat er echt gaan komen?

Toelichting auteurs

Samen met gynaecoloog Bertho Nieboer heb ik, journaliste Marieke van Gene, een boek geschreven. De titel is: ‘Geboren! 30 bijzondere bevallingsverhalen’. 28 vrouwen en twee mannen vertellen over hun speciale bevalling. Sommige verhalen zijn grappig, andere ontroerend of verbazingwekkend. Bij ieder interview staat een foto van degene die aan het woord komt. De opbrengst komt ten goede aan de Nederlandse gynaecoloog Barbara Nolens die in het Mulago Hospital in Kampala, Uganda, het project Mulago Mama in het leven heeft geroepen. Doel is om de hoge moeder- en kindersterfte terug te dringen. Vanaf medio december 2013 is het boek onder andere verkrijgbaar via uitgeverij BSL


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Baringspijn: lachgas alternatieve pijnstiller

Door Redactie GezondTotaal

Gentle keizersnee: Anne laat je meekijken

Door Anne Tel

Waren dit weeën?

Door Karin de Zwaan

Kom maar op met dat verlof!

Door Karin de Zwaan

Reageer op dit bericht