Geen suiker. Wat dan?

post afbeelding

Sinds april heb ik geen kristalsuiker meer in huis, wat mij ertoe dwong om creatiever te zijn bij het bakken. Ik gebruikte suiker in de taarten, cakes en koekjes en in de afgelopen maanden heb ik suikervervangers gebruikt.

Het liefst gebruik ik natuurlijke zoetmiddelen, omdat deze gezonder zijn dan de kunstmatige zoetstoffen. Sowieso geldt ook hierbij dat je er niet veel van moet gebruiken.

Suikervervangers

De keuze in suikervervangers is enorm. Een aantal voorbeelden.

Kunstmatige zoetstoffen:
maltitol, sorbitol, xylitol, aspartaam, acesulfaam-K, saccharine

Natuurlijke zoetmiddelen:
agavesiroop, ahornsiroop, honing, fruit, kokosbloesemsuiker, stevia

Mijn ervaring met zoetmiddelen

Ik heb diverse producten van de natuurvoedingswinkel uitgeprobeerd. Van deze natuurlijke zoetmiddelen vind je hieronder mijn ervaring bij het gebruik ervan.

Honing
Honing gebruikte ik als eerste suikervervanger en mij viel op dat er enorm veel verschillende smaken honing zijn. De wilde-bloemenhoning, tijmhoning en acaciahoning hebben een heerlijke uitgesproken smaak. Je kunt dezelfde eenheden als bij suiker aanhouden.

Kokosbloesemsuiker
Bijzonder hieraan is dat het kleine korreltjes zijn en dus qua uiterlijk het meest op suiker lijkt. Het wordt gemaakt van het zoete sap van kokospalmbloesems en heeft een karamelachtige smaak. Opvallend is dat de cake hierdoor helemaal bruin kleurde.

Agavesiroop
De agave is een cactusachtige plant en in de bladeren zit de agavenectar. Het zit in eenzelfde flacon als honing. Het heeft een subtiele zoete smaak en is ook prima te gebruiken in bakrecepten.

Fruit
Zo’n logische optie dat ik het bijna zou vergeten. Ik kwam erachter dat het heel lekker is om pannenkoekjes te maken met mango of aardbeien in het beslag. Hierdoor is de pannenkoek al zoet van zichzelf en eventueel kun je er nog honing overheen doen.
In een appeltaart gebruik ik een suikervervanger in het deeg, zoals kokosbloesemsuiker, en in de vulling voeg ik geen suiker toe, enkel appels en rozijnen. Ik proef soms appeltaart waar ook suiker in de vulling is gedaan en dan vind ik het gewoon te zoet worden.

Stevia
Deze suikervervanger wordt steeds bekender in ons land doordat het weinig calorieën bevat en véél zoeter is dan suiker. Als eerste kwam ik in aanraking met stevia in een pot, dat ook veel vulmiddel bevatte. Ik vond het lastig om te berekenen hoeveel ik hiervan nodig had. Enkel stevia in een cake vond ik niet lekker, omdat het erg bitter is. Ik kocht stevia-concentraat in een klein flesje en dit gebruikte ik in combinatie met een ander zoetmiddel, zoals honing of agavesiroop. Stevia-concentraat heeft geen bittere nasmaak en je doet lang met een flesje.

Uitgedaagd creatief te zijn

Deze 5 suikervervangers heb ik tot nu toe gebruikt. Het heeft veelal een subtielere zoete smaak dan suiker en daar wende ik snel aan. Ik werd uitgedaagd om nieuwe combinaties uit te proberen en creatief te zijn.

Wat zijn jouw favoriete suikervervangers?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar kijk jij naar op een etiket?

Door Redactie GezondTotaal

Zoetmiddelen en stofwisselingsziekten

Door Annelon Geluk

Minder suiker is een uitdaging

Door Annelon Geluk

Voedselschandalen: misleiding of selectieve heisa

Door Vera Wisse

Reageer op dit bericht