Geld speelt (nog) geen rol

post afbeelding

De situatie is slecht

Mijnheer P ligt in bed. Geeft aan buikpijn te hebben en zich duizelig te voelen. Hij heeft het zo te zien ook benauwd. Bij het onderzoek vind ik een snelle ademhaling, wat vocht achter zijn longen en er loopt zwart vocht uit de mond op zijn kussen. Zijn bloeddruk meet ik enkele malen, maar die is zo laag dat hij niet te meten is. Zijn polsslag is zo zwak dat ook deze niet te voelen is. Al met al een zeer slechte situatie.

De waarheid is soms hard maar het is beter dan er omheen draaien

Ik overleg met zijn vrouw en dochter. Ik vertel dat ik de situatie zeer zorgelijk vind, en dat er grote kans bestaat dat er een ernstige gebeurtenis in zijn lichaam heeft plaatsgevonden. Dit veroorzaakt inwendig bloedverlies met shockverschijnselen. Als ik hem wat slaapmiddel geeft verwacht ik dat hij spoedig zal overlijden. Natuurlijk schrikken ze ervan, maar de waarheid is beter dan eromheen draaien.

Overleg met de patiënt

Ik ga terug naar mijnheer P. Ik vertel hem mijn bevindingen, en leg hem 2 opties voor. Of een slaapmiddel waarbij hij zeer waarschijnlijk rustig zal overlijden, of met een ambulance naar het ziekenhuis. Daar zal dan getracht worden de oorzaak op te sporen middels een scan, en mogelijk nog geprobeerd worden hem te opereren.

Samen de opties bespreken

Mijnheer P. Reageert resoluut. Het ziekenhuis. Op mijn vraag wat er dient te gebeuren als hij onderweg een hartstilstand krijgt, waarbij ik hem weer twee opties geef, niets doen en laten overlijden, of met allerlei reanimatie technieken proberen hem weer tot leven te wekken, kiest hij voor het laatste.

Laatste rit

Ik waarschuw het ziekenhuis en de ambulance. Vervelend is het dat in de lift van het gebouw geen brancard past. Terwijl dit toch een vrij nieuw gebouw is. Dus zal Mijnheer P. in een rolstoel vervoerd dienen te worden tot onder aan de lift waar de brancard staat.

Het mocht niet baten

De volgende dag krijg ik een telefoontje van het ziekenhuis. Mijnheer P. Is op de operatietafel overleden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

De belangrijkste wijzigingen van de zorgverzekering 2018 in beeld

Door Gast Blogger

Gezond zijn loont!

Door Redactie GezondTotaal

Tips om zo nu en dan bij stil te staan

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht