Gelukkig zijn is een keuze

post afbeelding

Je geluk achterna jagen, zou dat de juiste manier zijn om daadwerkelijk gelukkig te zijn? Is er een punt waar je naartoe kunt werken waarvan je zeker weet dan gelukkig te zijn?

We weten wel dat iedereen recht heeft op geluk. Helaas leggen veel mensen het geluk voor zich uit of beseffen pas later als ze terugkijken dat ze toen eigenlijk zo gelukkig waren. Hoe mooi zou het zijn als je nu beseft dat je nu gelukkig bent?!

Allemaal illusies

Iets houdt je tegen om je gelukkig te voelen. Het mag niet, kan niet, de situatie is er niet naar of je vind dat je er geen recht op hebt. Dit zijn allemaal illusies die je jezelf aanpraat en die jouw eigen geluk in de weg staan. Het heeft veelal te maken met uitstellen, vergelijken en een negatief zelfbeeld.

Waardoor voel je je niet gelukkig?

Hieronder som ik 5 voor velen herkenbare situaties (illusies) op die er voor zorgen dan je je niet gelukkig voelt.

A. Doelen in de toekomst

“Als ik dit bereikt heb, wow, dan ben ik gelukkig zeg!” Je stelt je geluk uit. Je mag pas gelukkig zijn als je je doel bereikt hebt. Je vergelijkt het met je huidige situatie en beeld je in hoe fantastisch het zou zijn als je het doel bereikt dat je voor ogen hebt. Echter is het zo dat als je je doel eenmaal bereikt hebt, dat vanzelf ook weer zorgt voor bepaalde uitdagingen. Er bestaat geen gepland geluksmoment. Geluk moet je voelen.

B. Een arm leven

Jezelf een arm leven aanpraten is een dooddoener voor geluk. Je vind dat je te weinig geld hebt, geen mooie auto kunt kopen, niet zo vaak uit eten kan en voelt je daarom niet gelukkig. Geluk zit niet in dingen, luxe en financieel rijkdom. Gelukkig kun je ook zijn zonder al die spullen en luxe. Misschien nog wel gelukkiger! Kijk maar eens naar voorbeelden van mensen in een ontzettend lastige positie en toch gelukkig zijn, geluk zit niet in rijkdom en/of gemak.

C. Gunfactor

Je zelf geluk gunnen klinkt logisch maar heel veel mensen vinden eigenlijk dat ze het niet verdienen. “Het zal mij nooit eens meezitten, ik heb nooit geluk” is een uitspraak van mensen die het zichzelf eigenlijk niet gunnen. Ergens in je leven ontstaat de gedachte dat je niet in de wieg gelegd bent om een gelukkig mens te zijn. Laat dat schuldgevoel los en gun het jezelf gelukkig te zijn. Iedereen heeft recht op geluk, net als iedereen recht heeft op zuurstof om van te leven. Er is genoeg voor iedereen, je moet het alleen wel tot je nemen.

D. Vergelijken

Je hebt een ideaalbeeld en ziet dat in anderen terug. Zo wil je ook zijn. Als je toch zo mag leven dan moet je toch gelukkig zijn. Vaak zijn deze ideaalbeelden een illusie. Iedereen heeft haar eigen uitdagingen en moeilijkheden in het leven, of je ondanks de omstandigheden gelukkig bent is aan jezelf. Vergelijken heeft dus geen enkele zin. Iemand anders willen zijn of ergens anders willen zijn is geen oplossing je gelukkiger te voelen. Geluk draag je bij je en is puur jouw verantwoordelijkheid.

E. Tevreden zijn is niet saai

Tevreden mensen zijn vaak gelukkig. Ze accepteren hetgeen zich voordoet en stralen een bepaalde tevredenheid uit. Dit is niet omdat ze zich bij het leven neerleggen en niks meer ondernemen, maar gewoon omdat ze gelukkig zijn met wat ze wel hebben en niet alleen kijken naar wat ze niet hebben. Dat is absoluut niet saai. Het voelt ontzettend prettig om tevreden te zijn. Het maakt je bewust en gelukkig.

Zo leef je als een gelukkig mens

Geniet vooral van kleine dingen, geluk zit niet alleen in grote dingen zoals een mooi huis, een luxe bruiloft of een verre reis. Dagelijks komen er kleine dingen voorbij waar je je gelukkig door kunt voelen. Een glimlach van een voorbijganger, een knuffel van je zoontje, een heerlijk bord eten. Leer er weer van genieten en je ‘geluk spiegel’ zal stijgen. Prijs jezelf gelukkig met die ene fijne collega, die lekkere nachtrust en de mooie ervaringen die je mee mag maken.

Prijs jezelf een gelukkig mens, neem hiervoor zelf de verantwoordelijkheid!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Geluk is leven met een doel

Door Corrie Wierda

De zoektocht naar voldoening en geluk

Door Redactie GezondTotaal

Schaam jij je dood voor je gewicht?

Door Michael Gortz

De gezonde weg ingeslagen, totaal!

Door Thiery Thielemans

Reageer op dit bericht