Ghreline, het hongerhormoon
Gebrek aan slaap verhoogd het honger gevoel bij mensen. Hoe minder slaap, hoe groter het vermoeidheidsgevoel en hoe groter ook het honger gevoel is. Onderzoeken hebben aangetoond dat het hormoon dat een gevoel van honger registreert, ghreline, in hogere concentraties voorkomt in het bloed bij mensen die te weinig slaap hebben gehad, in vergelijking met mensen die genoeg slaap hadden gehad.
Metabolisme
Naast de verhoogde concentraties van ghreline zorgt een gebrek aan slaap er ook voor dat de hoeveelheid energie die het lichaam in rust verbruikt wordt verlaagd. Kort gezegd: het lichaam verbrand minder calorieën.
Junk food
Een ander recent nieuwsbericht kopte: te weinig slaap verhoogt de behoefte aan junk food. Ook hier is een goede verklaring voor. Het beloningscentrum in de hersenen is namelijk actiever bij minder slaap. Wat betekent dat mensen die een slaaptekort hebben, makkelijker toegeven aan het eten van ongezond voedsel wanneer zij dit zien of ruiken. In een eerder onderzoek werd al aangetoond dat mensen die een slaaptekort hebben een grotere behoefte aan zoet en zout voedsel te hebben.
Kwaliteit van slaap
Niet alleen de hoeveelheid slaap, ook de slaap kwaliteit heeft een relatie met voeding. Er zijn aanwijzingen dat een vetrijke voeding zorgt dat de kwaliteit van de slaap minder is. De slaap zou minder diep en meer gefragmenteerd zijn.
Slapen tegen overgewicht
Kan voldoende slaap overgewicht voorkomen? Nee zeker niet. Maar steeds meer wordt duidelijk dat het ontstaan van overgewicht en obesitas een complex geheel is. Het is niet altijd een simpele optelsom van te veel eten en te weinig beweging. Het is een totaal van iemand zijn leefpatroon – slapen, voeding, beweging – wat leidt tot obesitas en andere hieraan gerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes.
Reageer op dit bericht