Gezonde levensstijl: productiever op het werk

post afbeelding

Mensen die lekker in hun vel zitten, presteren beter en melden zich minder vaak ziek. Dat ‘lekker in je vel zitten’ heeft zowel een psychisch als fysiek aspect. Een goede privé-werk balans is de basis. Iemand die een compliment krijgt van een collega of leidinggevende is gelukkiger en heeft meer plezier in het werk en werkt ook beter. En een deadline is eens in de zoveel tijd niet erg, als mensen maar niet constant onder druk moeten presteren en daardoor last krijgen van stress.

Aan de fysieke kant is een gezonde levensstijl belangrijk, want dat kan ervoor zorgen dat mensen beter werken. Waar kun je allemaal aan denken bij een gezonde levensstijl?

Gezonde voeding

Het overvloedige aanbod van (ongezond) voedsel heeft er intussen al voor gezorgd dat in Nederland meer dan de helft van de mensen overgewicht heeft. Op de lange termijn brengt dit fysieke risico’s met zich mee, maar op de korte termijn zorgt ongezonde voeding ook voor een slechter humeur en minder concentratievermogen. Het aanpassen van het aanbod in bedrijfsrestaurant zou bij kunnen dragen aan een gezonder voedingspatroon tijdens een werkdag. Medewerkers eten eerder gezond met een ruim assortiment gezonde producten, een aantrekkelijke presentatie en relatief lage prijzen. Ook zou de lunch verplicht gesteld kunnen worden. Organisaties zouden zich hierbij meer moeten richten op de mensen die ongezond eten, en hen stimuleren en leren om gezonde voedingskeuzes te maken.

Goede balans tussen werk en privé

Een hoog salaris staat voor veel mensen gelijk aan geluk en aanzien, en de druk om altijd bereikbaar te zijn is groter geworden door nieuwe communicatiemiddelen. Deze twee factoren kunnen een goede balans tussen werk en privé verstoren. Begin met jezelf vast te stellen met welk salaris je minimaal gelukkig en zorgenvrij zou zijn in plaats van de lat steeds hoger te leggen. Neem daarnaast voldoende vakantiedagen op, ze zijn er niet voor niets. Bespreek de individuele optimale werkweek; deze is voor iedereen anders. Maak met anderen afspraken over je bereikbaarheid, want dat je bereikbaar kúnt zijn hoeft namelijk niet te betekenen dat je het ook móet zijn.

Voldoende en goede nachtrust

Mensen die niet genoeg slaapuren hebben of te licht slapen, hebben meer kans op een neerslachtig gevoel, stress en kunnen zich minder goed concentreren. Ook kan het zorgen voor allerlei fysieke klachten. Verlichting heeft op meerdere manieren invloed op je nachtrust. De kans op een goede nachtrust is groter als je ’s avonds 2 a 3 uur voor het slapen gaan de lichten dimt, elektronische apparatuur met fel licht zoals mobiele telefoons, e-readers, tablets of televisies niet meer inschakelt en zorgt voor een goed verduisterde slaapkamer.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Pas je levensstijl aan met een app!

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht