Goed bedoelde opmerkingen. Doen? Niet doen?

post afbeelding

Op internet zijn veel lijstjes te vinden hoe je om moet gaan met iemand die ziek is. En wat je wel en absoluut niet moet zeggen. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik sommige opmerkingen over ziek zijn echt om te huilen (en soms gieren) vind. Bijvoorbeeld deze: ‘what doesn’t kill you makes you stronger’. Please No, hou op…

Ga zelf ruim vijf jaar lang in een slaapkamer liggen met 24 uur per dag pijn. Wat ook dat is een gevolg van de ziekte van Lyme. Krijg dan die zin nog eens uit je mond. Uit protest heb ik een trui gekocht met: ‘what doesn’t kill you fucks you up’ erop.

Je ziet er niet ziek uit!

Of de zin ‘je ziet er helemaal niet ziek uit’. Eh. Wat verwacht je? Dat er een teek uit mijn oren komt? Dat ik een bochel en een pimpelpaars gezicht heb? En lekker melodramatisch in mijn pyjama buiten rond loop?
Sowieso, als ik buiten ben en je ziet me, betekent dit dat het ‘goed’ gaat. Als ik vervolgens met 40 graden koorts in bed lig, zie ik er uit alsof ik de aanvoerder van de freak night show ben.

Blijf positief!

Wat ook zo’n heel fijn advies is ‘je moet wel positief blijven hoor!’. Dat wordt dan meestal ook nog eens uitgesproken door mensen die dansend door het leven gaan en het ergste wat zij meegemaakt hebben is het vroegtijdig overlijden van hun hamster… Maar dat weet je nooit zeker. Iets met een huis en een kruis.

Goed bedoeld

Zou het niet zo kunnen zijn dat mensen dit alles zeggen omdat ze ook niet weten wat te zeggen maar wel iets bemoedigends willen overbrengen? Aan het eind van de dag mag je er vanuit gaan dat het allemaal gigantisch goed bedoeld is. Net zo goed als dat ik niet weet wat ik op een condoleance kaart moet schrijven of op een geboortekaart (om maar even twee tegenovergestelde dingen te noemen).

Zo schrijf ik vaak; ‘geniet van jullie kleine wondertje’. Als een moeder, met spuug op haar kleren, lekkende en pijnlijke borsten, 2 uur slaap en een huis wat ontploft is, dit leest dan denkt ze waarschijnlijk ook: ‘Hou alsjeblieft je mond, jij kinderloze onwetende doos!’

Slecht gekozen woorden

En zo heb ik een tijdje geleden tegen een vriendin met een verbrijzeld hart er uit geflapt ‘komt echt goed allemaal met je.’ Ze keek me aan met ronde glazige ogen en leek te denken; ‘Harteloze vrouw, begrijp je dan niet dat mijn leven voorbij is? Ik wil niet dat het goed komt zonder hem!’ Dezelfde avond heb ik een doos chocola naar haar gestuurd. Dat deed vast meer goed dan mijn slecht gekozen woorden.

Het alternatief

Wat is het alternatief? Geen kaartjes meer sturen? Mensen geen sterkte meer wensen?
Dat lijkt me een negatieve uitkomst toch? En weet je, wellicht als een moeder aan het einde van haar latijn mijn nogal oppervlakkig maar goedbedoelde tekst ‘geniet’ leest, herinnert het haar er aan dat ze vooral ook moet genieten van de eerste weken van haar kleine kruimel. En zo vertelde de vriendin met het inmiddels goed herstelde hart dat ze uiteindelijk wel kracht uit mijn opmerking haalde.

Kracht uit opmerkingen

Ook ik haal soms kracht uit opmerkingen die in eerste instantie niet heel erg aansluiten bij hoe ik het ziek zijn ervaar. Überhaupt haal ik veel kracht uit het feit dat mensen interesse tonen en kaartjes sturen. Maakt het dan echt nog uit ‘wat’ ze zeggen!?

Laten we vooral alle goedbedoelde dingen tegen elkaar blijven zeggen. Dat meen ik. En als je ‘what doesn’t kill you makes you stronger’ tegen mij wilt zeggen dan zal ik onthouden dat je dat goed bedoelt. Bij deze afgesproken.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Alles over anorexia nervosa

Door Redactie GezondTotaal

Mijn beperkingen met chronische huidziekte HS

Door Gast Blogger

Chronisch ziek zijn en relaties, hoe zit dat?

Door Simone Cober

Ik ben zooo moe, zal ik me ziek melden?

Door Wouter Vrooland

Reageer op dit bericht

  1. Schrijfster van dit blog Berdien weet het allemaal weer fantastisch te verwoorden, de keiharde waarheid waar veel Lyme patiënten dagelijks mee te maken krijgen, maar ook weer een vleugje humor, heerlijk om te lezen!

    Lidewij 03-12-2015 13:21
  2. Ah dank je wel Lidewij!!!

    Berdien 03-12-2015 19:06

Reacties zijn gesloten.