Goede voornemens. Doe jij er aan mee?

post afbeelding

In tijden van feestdagen waarin we met z’n allen meer eten en minder bewegen, nemen veel mensen zich voor om op een gegeven moment te gaan afvallen en/of meer te gaan sporten. Daarnaast is stoppen met roken een vaak gehoord voornemen. Zeker rondom de jaarwisseling.

Het is echter ook een bekend gegeven dat de meeste mensen dit niet lang volhouden. Desalniettemin hebben de sportscholen het altijd erg druk in de eerste maanden van het nieuwe jaar.

Als ik aankom, voel ik mij slecht

Wat zal ik doen? Ik neem mij namelijk ongeveer elke maand of vaker voor om af te gaan vallen. De afgelopen decennia ben ik tientallen kilo’s afgevallen, en nog meer aangekomen. Twee jaar geleden nog, ben ik 10 kilo afgevallen. Heerlijk is dat, ik voel mij dan veel beter. Niet alleen lichamelijk, want elke kilo minder is toch meegenomen, maar ook geestelijk. Het voelt als een overwinning. In de tijden dat ik niet afval, of als ik aankom, voel ik mij slecht, zelfs een loser. Ik spreek mijzelf in die periodes regelmatig heel negatief toe, daar wordt het niet beter van.

Af en toe ren ik een stukje

Meer bewegen is minder moeilijk. Ik wandel graag, ben dol op hardlopen, fietsen en sinds kort doe ik aan yoga. Helaas wordt het hardlopen bemoeilijkt door een hardnekkige blessure. Af en toe ren ik wel een stukje, maar op dit moment is wandelen toch beter. Het is heerlijk om buiten te zijn, dat vind ik een ander groot voordeel van deze manieren van bewegen.

Een maagband? Ik durf het niet

Maar afvallen is vooral een kwestie van voeding, en dat blijft toch lastig. Ik weet heel goed wat gezonde voeding is en wat ik wel en niet moet eten. Afvallen lukt ook wel, maar het is altijd tijdelijk. Hoe komt dat toch? Waarom lukt het mij niet om van die gezonde levensstijl mijn ‘gewone’ levensstijl te maken? Moet ik dan toch een maagband of een maagverkleining? Maar dat durf ik niet. Ik heb twee kinderen, stel je voor dat er iets mis gaat. Aan elke operatie zijn risico’s verbonden.

Ik moet blijven proberen

Zo pieker ik wat af. Ik wil genieten van het leven, maar dat betekent ook gezond zijn. En er goed uitzien, dat blijft toch ook een belangrijk aspect. Hoewel er steeds meer mensen zijn met overgewicht, en er ook steeds meer leuke kleren zijn voor volle vrouwen, toch vind ik mezelf er beter uit zien als ik minder dik ben. Ik ben ook bang dat als ik het niet blijf proberen, ik ooit nog eens zo dik zal zijn als die vreselijk dikke mensen die je weleens op televisie ziet. Vaak hebben zij zoveel overgewicht dat zij niet meer normaal kunnen functioneren. Dat lijkt mij verschrikkelijk.

Goed, goede voornemens. Wat zal ik mij voornemen..


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Beginnen met sporten: leuk en langzaam

Door Jolanda Hamers

Afvallen: samenspel van bewegen en gezond eten

Door Gast Blogger

Dertig minuten per dag bewegen. Zo doe je dat

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht