Ouders hebben geen benul van seksueel misbruik

post afbeelding

Bronvermelding afbeelding: altijdwat.nl (NCRV)

De meeste ouders hebben er geen idee van wat seksueel misbruik is en hoe misbruikers te werk gaan. Misbruikers gaan geraffineerd en doelbewust te werk. Ze manipuleren niet alleen de kinderen, maar zeker ook de betrokken volwassenen. Want alleen als het systeem zwijgt, kunnen zij hun gang gaan. Ze drijven een wig tussen de kinderen en hun ouders. Zolang ouders daar geen benul van hebben, is het voor hen niet mogelijk om hun kinderen bewust en alert te maken. Wanneer je, zoals ik, veel verhalen over seksueel misbruik hebt gehoord, dan wordt echter één ding pijnlijk duidelijk: Je kunt niemand op zijn blauwe ogen vertrouwen.

Wat is grooming?

Grooming wordt in Nederland vooral gebruikt om het inpalmen van kinderen via internet te beschrijven. In Amerika is de term grooming al veel langer ingeburgerd. Daar staat het voor alle vormen van inpalmen, dus ook in het dagelijks leven. Het vertrouwen winnen van een kind, met als doel het kind seksueel te misbruiken, zou een goede omschrijving kunnen zijn. Omdat grooming in Nederland vooral in verband met internet wordt gebruikt, zal ik in dit artikel de term inpalmen gebruiken.

Inpalmen begint bij de ouders

Wat je wellicht niet zou verwachten, is dat de meeste misbruikers zich in eerste instantie niet richten op de kinderen. Voor hun doelen is het inpalmen van de ouders de eerste stap. Want als je de ouders mee hebt, ben je bij het kind al grotendeels binnen. Bovendien wil een kind nooit iets slechts zeggen over iemand die de ouders aardig vinden. Een directe quote uit een interview met een berouwvolle dader: ‘Inpalmen begint bij de ouders’.

Acties tegen inpalmen

Zoals altijd wanneer er een grote zaak bekend wordt, zoals nu weer de Amsterdamse man die 400 jongetjes via de webcam heeft misbruikt, hoor je de roep om actie. Kinderen zouden meer weerbaar gemaakt moeten worden. Kinderen moeten gewezen worden op het gevaar van internet en inpalmen. Er moeten meldpunten en hotlines komen. Kinderen moeten zich bewuster worden van het gevaar. Dat is allemaal waar en het tegelijk slaat allemaal de plank faliekant mis.

De werkelijkheid van seksueel misbruik

De helft van het misbruik wordt door verwanten gepleegd. Zeker 40% wordt door vertrouwde volwassenen gepleegd. Slechts 10 %, en in sommige onderzoeken zelfs minder, wordt gepleegd door de kinderlokker, of hij/zij nu via de webcam opereert of bij de speelplaats zijn opwachting maakt. Wordt wakker aan de gevaren die je kind belagen en bescherm je kind beter door beter op de hoogte te zijn.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Sexting: stuur nooit door!

Door Astrid Kremers

Waarom de definitie van seksueel misbruik ertoe doet

Door Ivonne Meeuwsen

Reageer op dit bericht

  1. Heel goed Ivonne, dat je nog eens benadrukt dat het meeste seksueel misbruik door bekenden gebeurt. Ook goed om aan grooming aandacht te besteden. Wie weet neem ik het welmee in mijn tweede boek. Bedankt! Dianne

    Dianne Bosch 29-01-2014 15:08

Reacties zijn gesloten.