Handig. Een pilletje tegen overgewicht

post afbeelding

Medicatie tegen zwaarlijvigheid. Zou dat nu niet makkelijk zijn? Je slikt één, twee of drie maal daags een pilletje en voila… Het overgewicht verdwijnt als sneeuw voor de zon. Realistisch of niet? Vera geeft haar mening.

De industrie werkt hard aan een pil tegen overgewicht. Het schap bij de drogist ligt nu al vol met allerlei producten gericht op gewichtsvermindering.

Een greep uit het assortiment:

  • Supplementen die je eetlust onderdrukken, ofwel vezelstoffen die je verzadigingsgevoel héél licht verhogen
  • Supplementen die de opname van vetten blokkeren; ofwel vezelachtige stoffen die zich binden aan een héél klein deel van de totale hoeveelheid vet die iemand eet
  • Supplementen die de koolhydraatopname beperken; wat sowieso bijna niet kan daar de koolhydraatvertering al in de mond begint.
  • Supplementen met het extract van een spannend, exotisch kruid; wat er al dan niet ook daadwerkelijk inzit, laat staan in de juiste dosis.

Effectief of niet

Het aantal volwassenen en kinderen met overgewicht en obesitas in Nederland en daarbuiten stijgt nog steeds. Kennelijk zijn het geen effectieve producten. Ook de – vergelijkbare – producten die voorgeschreven worden door (huis)artsen hebben niet het gewenste effect.

Oplossing erg complex

Waarom dan toch de drang om onderzoek te blijven doen naar medicatie tegen overgewicht? Het antwoord is simpel. Mensen zoeken een simpele oplossing voor een complex maatschappelijk probleem. En overgewicht is een complex probleem! Het kent een gedragsmatige kant. Een sociale kant. Een economische kant. Een fysieke kant. Een psychologische kant. En ga zo maar door. Valt dit op te lossen met een pilletje? Nee.

Optimisme of realisme

De mensen die geloven in een pil tegen overgewicht en obesitas zijn niet optimistisch. Ze zijn gewoonweg naïef. Optimisme kenmerkt zich in ieder geval nog door een kleine dosis realisme. Het realistische idee achter een ‘obesitaspil’ is er vanwege al die factoren gewoon niet.

Een pilletje is zoveel makkelijker

Natuurlijk, mensen zoeken naar een simpele oplossing. Ik zie dat dagelijks in de praktijk. Diabeten slikken liever een pil dan dat ze hun voeding moeten gaan aanpassen. Veel makkelijker! Zo gaat dat ook met overgewicht en obesitas. Een pilletje zou toch veel makkelijker zijn dan het (levenslang) bewust om moeten gaan met eten? Niettemin zal de obesitaspil toch een illusie blijken. Misschien is het daarom nuttiger om eerst de oorzaken aan te pakken voordat er naar niet bestaande oplossingen wordt gezocht. Preventief in plaats van via de zorg.

Verandering denkwijze

Dat vergt niet alleen een verandering in denkwijze van de mensen en patiënten, maar ook in die van de gezondheidszorg en zorgverzekeraars. Laten we hopen dat deze switch snel gemaakt wordt.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Multivitamine: vervanger van groente en fruit?

Door Redactie GezondTotaal

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Afvallen zonder dieet? Jazeker!

Door Gast Blogger

Koolhydraten en afvallen. Hoe zit dat

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht